ДПС и БСП пазят президента от изслушване в "Петролгейт"

Анкетната комисия по "Петролгейт", която проверява твърденията за финансиране на БСП от режима на Саддам Хюсеин, ще решава на следващото си заседание дали да покани Георги Първанов в качеството му на гражданин за изслушване в комисията. Шестима депутати искат изслушването му като бивш председател на ВС на БСП.

Публикацията в иракския в "Ал Мада", който съобщи, че БСП е получавала от Саддам петрол срещу подкрепа визира период, когато лидер на партията е бил сегашният президент Георги Първанов.

Левицата и ДПС са загрижени за престижа на президентската институция, а от депутати от НДСВ и ОДС смятат, че Първанов трябва да отговори на въпросите на комисията.

Днес комисията гласува предложението да бъде поканен Първанов, което беше подкрепено от седем от присъстващите народни представители, а петима се въздържаха. След гласуването възникна спор дали да бъдат взети предвид и гласовете на неприсъстващите на вота депутати, които преди това заявиха волята си по въпроса. В четвъртък вечерта след два часа прения дали президентът да бъде канен като гражданин или като държавен глава завършиха без решение.

По предложение на Емел Етем от ДПС прегласуването беше отложено за следващото заседание на комисията, за да могат всички депутати да упражнят вота си лично. Тя заяви, че е възмутена от работата на комисията, чието ниво е прекалено много снижено.

"Отказвам да участвам в този цирк", добави тя. Етем призова комисията да излезе възможно най-скоро със становище.

Етем заяви, че според ДПС проблемът "Петролгейт" е бил изкуствено създаден. До ден днешен нито една институция не ни даде сигнал за притеснение, а ние се занимаваме с публикация в един арабски вестник, добави депутатът. Етем поиска да не се намесва президентската институция в този проблем и заяви, че така България ще изглежда още по-смешна. Народното събрание не е трибуна за изява на нереализирали се политици, каза тя.

По време на споровете в четвъртък председателят на комисията Борислав Ралчев от НДСВ посочи, че въпросите към Първанов не се отнасят към сегашната му дейност като президент, а са за периода, когато е бил председател на ВС на БСП.

Румен Овчаров от Коалиция за България каза, че в комисията има писмо от ВС на БСП, в което ясно се отговаря на въпросите, на които шестима членове на комисията искат отговор от Първанов. По думите му идеята за покана на президента има единствено за цел да даде смисъл на работата на "Петролгейт". Според колегата му Петър Димитров единственият резултат от това изслушване ще бъде уронване на престижа на президентската институция. Той каза, че в публикацията на "Ал Мада" е отбелязана БСП, а не Георги Първанов. Димитров заяви, че БСП си има лидер и по-скоро той трябва да бъде поканен.

Юнал Лютфи от ДПС заяви, че не е уверен, че парламентът има право да пита държавния глава. Лютви Местан заяви, че би подкрепил едно такова искане за изслушване на Първанов, ако комисията разполага с някакви доказателства или неоспорими данни, но тя не разполага с такива. По думите му поканата на президента пред комисията е не само събитие, а дори скандал и това трябва да има причина.

Димитър Абаджиев от ОДС заяви обаче, че когато има искане на минимум една трета от депутатите от комисията за изслушване на представител на държавната власт, то председателят на комисията е длъжен да отправи тази покана. Той отбеляза, че според Конституцията длъжностните лица и гражданите, които бъдат поканени, са длъжни да се явят пред парламентарните комисии. Владимир Дончев от НДСВ също отбеляза тази разпоредба в Конституцията. Президентът в качеството му на гражданин може да бъде поканен и да отговаря пред комисията, добави той.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?