ДПС и БСП с най-много кандидат-депутати агенти

ДПС и БСП с най-много кандидат-депутати агенти
Традиционно ДПС и БСП са издигнали най-много кандидат депутати–агенти и щатни служители на бившата Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия (БНА). Партията на Ахмед Доган е издигнала 25 души, съпричастни към бившите служби, а Коалиция за България – 14. Партия "Ред, законност, справедливост", чийто лидер Яне Янев често използва анти - ДС риторика, пък проправя пътя към парламента на 9 души, съпричастни към службите на репресивния апарат на бившия комунистически режим.

ГЕРБ са издигнали петима бивши служители и сътрудници на ДС. В листите на НДСВ са влезли петима агенти, на "Атака" – четирима, а на "Лидер" - шестима.

В понеделник Комисията по досиетата обяви резултатите от проверката на кандидат-депутатските листи. Проверени са 3234 лица, като 1163 лица не подлежат на проверка по закон.

По-голямата част от включените в списъка на комисията кандидатдепутати вече са обявявани в рамките на други проверки. Не са малко обаче и новите имена.

Ново име в редиците на Коалиция за България, например, е мажоритарният кандидат в 24 МИР – София Таско Ерменков, който е председател на Агенцията по енергийна ефективност. Необявявани досега са още четирима от кандидатите на левицата.

Като нещатен служител на ОУ МВР-Сливен-ДС комисията е осветила депутата от ДПС Янко Янков. Името му не е излязло при предишна проверка на народните представители, тъй като МВР не е представило на комисията документи. 

ГЕРБ е издигнал петима агенти на бившата Държавна сигурност за кандидат депутати. Божидар Димитров, който води листата на партията в Бургас, е бил секретен сътрудник и агент към Първо и Второ главно управления на ДС с псевдоними "Кардам", "Тервел" и "Телериг". Вербуван е през 1973 година. Комисията разполага с документи, удостоверяващи принадлежност на Божидар Димитров към органите и след 10 ноември 1989 година, като няма данни да е снеман от действащ оперативен отчет.

Любомир Христов, издигнат от ГЕРБ в Шумен е бил резидент към Трето управление на ДС с псевдоним Хари. Румен Иванов от листата на ГЕРБ в Добрич е бил щатен служител в МВР-Толбухин. Стефан Дедев, който е кандидат за депутат от ГЕРБ в Пловдив е бил щатен служител в 13-ти граничен отряд. Павел Димитров, издигнат във Варна, е бил щатен служител в МВР-Варна.

РЗС е издигнала в Бургас кандидатурата на Калин Димов, щатен служител в МВР Бургас, а Кирил Кирилов, който е бил агент в Трето управление на ДС, е издигнат във Видин. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, чиито връзки с ДС са вече обявявани, е издигнат от РЗС в Русе. Стефан Гецов, който е бил агент към МВР – Ловеч, е кандидат в същия град. Христо Петров е бил щатен служител на ДС и се кандидатира в Монтана. Бойко Ватев, също от ВМРО, пък е издигнат в Пловдив. В списъка на комисията са и Димитър Анков - кандидат за депутат в 25 МИР София от РЗС, Димитър Димитров - предложен в Стара Загора и Евгени Ганчев - във Варна.

Кандидатът за депутат на "Лидер" в Кърджали Виктор Демизов е бил агент във Второ главно управление. Владимир Иванов, който е бил агент към МВР – Русе, е издигнат от "Лидер" в Русе. Евгени Евгениев, който е бил щатен служител на МВР Перник, сега е кандидатдепутат в същия град. В списъка са Кирил Пенчев, издигнат във Варна, и Огнемир Пенчев, който е бил осведомител към МВР-Сливен, и се кандидатира в София област. В същия район кандидатдепутат е Стоян Стоянов, агент към МВР София.

Сред включените в листите на НДСВ връзки с ДС са имали Ганчо Ганчев, агент на III управление на ДС, издигнат в Стара Загора, Кирил Арсов, кандидат в 25 МИР в София, Петър Църов, съдържател на явочна квартира, издигнат в Ловеч, Петър Гурцов, агент към МВР-Сливен, издигнат в същия град и Стоян Стоянов, който е бил съдържател на явочна квартира, и и сега е включен в шуменската листа на НДСВ.

"Атака" е издигнала за кандидатдепутат в Добрич Георги Алексиев. Партията на Волен Сидеров се е доверила и на Даньо Гичев в Разград, Петър Гуцалски - София – област и Станислав Станилов в Пазарджик.

Бившата ДС е представена и в листите на "Защита", "Български национален съюз – НД" и ПД "Социалдемократи" и Обездинение на българските патриоти.

Споделяне

Още по темата

Още от България