ДПС и БСП заедно търсят нов кандидат за управител на БНБ

ДПС и БСП търсят нова кандидатура за поста управител на БНБ. Според източник от левицата, в момента двете партии преговаряли и почти били стигнали до консенсус, след което щели да започнат преговори и с НДСВ.

След срещата си с БСП на 12 юни председателят на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов потвърди подкрепата на групата за кандидатурата на председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Иван Искров. Левицата обаче поиска нова консенсусна кандидатура.

Днес лидерът на ДПС Ахмед Доган каза, че за неговата партия явяването само на двама кандидати за поста управител на БНБ не е избор и през следващите дни се очаква да има и трета кандидатура. На днешното си заседание Централното оперативно бюро на движението е разгледало предоставените от Светослав Гаврийски и Иван Искров концепции за развитието на Българска народна банка, поискани, след като миналата седмица по настояване на Доган изборът на гуверньор бе отложен.

Депутатът от НДСВ Емил Кошлуков повтори пред Дарик радио, че има и друго предложение за гуверньор на Централната банка, но ще го обяви след насроченото за 17 часа заседание на царската парламентарна група. След това обаче Кошлуков отказа да съобщи кандидатурата, защото въпросът не бил обсъждан.

Източници от левицата твърдят, че са обсъждат имената на Андрей Пръмов, Румен Аврамов, Красимир Ангарски и Лена Русинова. Първите двама отхвърлиха пред mediapool.bg възможността да се кандидатират, това стори и шефът на Банка ДСК Красимир Ангарски, който бе поканен от новите собственици ОТП да остане начело на финансовата институция.

Според Ахмед Доган, наличието на нови кандидатури е необходимо, за да се създаде състезателна ситуация. Той обяви, че се водят консултации с всички парламентарни сили, за да се осигури възможност за по-голяма подкрепа на бъдещия управител на Централната банка.

Проверка на mediapool.bg показа, че засега в тези преговори не е включена парламентарната група на ОДС. Сини депутати бяха категорични, че не са водени никакви официални или неофициални разговори.

Лидерът на ДПС обаче уточни днес, че консултациите не могат да продължават безкрайно дълго. До края на тази седмица парламентът трябва да избере управител на Централната банка, защото в противен случай ще бъде застрашена стабилността на финансовата система, заяви Доган.

Няколко часа по-късно Доган уточни, че нямало физическа възможност да се стигне до избор през тази седмица, защото тепърва ще се разгледат внесените от Светослав Гаврийски и Иван Искров концепции. След това трябвало да се проведе дебат и да се вземе решение.

След съвместното заседание на парламентарните групи на НДСВ стана ясно, че въпроса не е обсъждан.

Пламен Панайотов каза, че засега има две кандидатури. За управляващите не било важно да спазят някакъв срок, а да постигнат това решение, което ще е полезно за БНБ.

Тази сутрин Иван Искров е внесъл концепцията си, която е адресирана до Пламен Панайотов и Ахмед Доган. Малко по късно лидерът на Оборище Тошо Пейков е внесъл концепция от името на Светослав Гаврийски, която е била адресирана до председателите на групи, до председателя на парламента и до премиера.

По-голяма прозрачност на дейността на БНБ предвижда концепцията за развитие на Централната банка на кандидата за управител Иван Искров. Председателят на парламентарната бюджетна комисия уточни, че концепцията му се базира на 11 основни принципа, които той смята, че трябва да бъдат спазвани при управлението на банката.

Според Искров през последните години Централната банка не се е характеризирала с прозрачност в дейността си. В концепцията са включени принципи и по отношение на управлението на резерва, на правата на потребителите, както и свързани с присъединяването на България към Европейския съюз.

Искров каза, че се надява концепцията му да стане публична след като бъде разгледана от ръководствата на парламентарните групи на НДСВ и на ДПС.

Светослав Гаврийски коментира пред БТА, че представеното от него не би трябвало да се третира като концепция за управление на БНБ, а като програма до 2007-2009 г., по която се работи и в момента.

Споделяне

Още от Бизнес