ДПС и ГЕРБ дадоха ход за промените в ЦИК

Президентът е спокоен, че е спазил закона, но БСП се закани да му отнеме всички права върху ЦИК

ДПС и ГЕРБ дадоха ход за промените в ЦИК

Въпреки съпротивата на БСП, ДПС и ГЕРБ дадоха ход на промени в Изборния кодекс, с които съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще бъде коригиран при стартирала вече изборна кампания. Така ДПС ще получи трети човек в ЦИК, след като по-рано отстъпи една бройка на ГЕРБ, които пък върнаха жеста, внасяйки законовата поправка, за която лидерът на ДПС настояваше.

Текстовете, внесени от Цецка Цачева (ГЕРБ), бяха одобрени на първо четене във вторник от правната комисия, чийто председател Четин Казак (ДПС) свика извънредно заседание. Промените бяха подкрепени от ДПС и ГЕРБ, БСП гласуваха "против", а "Атака" се въздържаха.

Промените се наложиха заради избухнал конфликт, дължащ се на неясен текст в закона за разпределението на местата в комисията. Според управляващите партийните квоти се поделят само между част от членовете, а не между всички 19.

Авторът на Изборния кодекс – депутатът от левицата Мая Манолова, отрича да има такъв проблем и обвинява президента, че се е самозабравил и се е поставил над закона и демократичните принципи. За да излезе от конфуза, БСП ще сезира КС за президентския указ.

Промените предвиждат ЦИК да се увеличи с един човек - от 19 на 20 и да има плаващ състав - 18 души, предложени от парламентарните партии и по един от партиите с евродепутати. ГЕРБ предлагат членовете на ЦИК да могат да се сменят след всеки вид избор, в зависимост от състава на Народното събрание и Европейския парламент. В поправките им обаче няма механизъм, по който това да стане, защото според кодекса ЦИК има 5-годишен мандат.

Не е ясно дали ще се търси дългосрочно решение, но е сигурно, че сегашната ревизия на закона ще поправи "несправедливостта" спрямо ДПС, като то получи третата си квота в ЦИК. Разигралите се пасове между ДПС и ГЕРБ силно раздразниха БСП, които си приписаха огромен успех с приемането на новия Изборен кодекс.

В тази ситуация ДПС зае любимата си поза на "балансьор" и хем подкрепя поправки в кодекса "Манолова", хем твърди, че проблемът е с президентския указ.

"Действащият Изборен кодекс не съдържа неясни текстове. Напротив, беше пределно ясен, но президентът назначи комисия в състав, с който открито лиши от едно място ДПС", заяви Четин Казак от ДПС и допълни: "Сега обаче сме изправени пред тази ситуация". Вече заявихме, че ще подкрепим предложения, с които да излезем от нея."

ГЕРБ аргументираха предложенията си с некадърността на Мая Манолова, забавения до последния момент Изборен кодекс и в крайна сметка несправедливото разпределение на местата в комисията.

"Причината за този законопроект е да се спаси президентът", отвърна Манолова. "Това е първият президент, изправен пред реалната угроза негови действия да бъдат обявени за противоконституционни", каза още тя и припомни, че БСП е подготвила жалба пред Конституционния съд заради президентския указ. За нея вече били събрани далеч повече от необходимите подписи. Така можела да бъде поправена "безспорната несправедливост" ДПС да бъде ощетена с едно място от президентския указ.

Манолова за пореден път посочи, че може да изреди поне 10 "порока" в предложенията на ГЕРБ, сред които четният брой членове на ЦИК, липсата на механизъм за обновяване на комисията в противоречие с намеренията на вносителите, както и неясния израз "представени партии". "Кои партии са представени и какво значи това? Представена ли е например партията на Николай Бареков с тримата си депутати?", обърна се тя към ГЕРБ.

"Добрият закон е този, който дава възможност за регулация на обществените отношения за години напред", контрира Цецка Цачева и обясни, че сегашният кодекс бил "нагласен" за парламент, в който има само четири партии.

Манолова от своя страна попита дали след като се дава едно място на ДПС, специално с тези поправки, те също не са правени по калъпа на този парламент и конкретно за тези партии.

По думите на социалистите е много възможно след изборите да има промени в Изборния кодекс, от които една била повече от наложителна – президентът да не може да назначава нито един член на ЦИК.

Плевнелиев: Спя спокойно, спазих закона и конституцията

Президентът Росен Плевнелиев не е притеснен от намерението на БСП да обжалва в КС неговия указ за назначаване на ЦИК.

"Като държавен глава аз си свърших добре работата. Действах бързо, спазих и конституцията, и закона", заяви той във вторник пред журналисти.

Има много въпроси, на които авторите на този закон трябва да отговарят", коментира президентът Плевнелиев. "Защо се бавиха една година и го направиха в последния момент? Кой вкара онзи прословут текст в черновата на закона, който мирише на държавен преврат – да има избори "3 в 1" през 2014 г. експлицитно написано в самия закон? Аз бих попитал юридическата мисъл на българския парламент – има ли България двукамарна ЦИК? Да или не? Кой досега е изваждал ръководството на комисията от състава на комисията или от начина, по който тя взима решения и функционира", запита държавният глава.

"В ЦИК трябва да има баланс и този баланс включва и ръководството, тя не е двукамерна и ръководството не е изключено от баланса", защити той указа си за разпределението на комисията.

"Аз не съм юрист, но попитах юристи, професионалисти и много професори и всеки един от тях каза именно това – държавният глава е спазил конституцията и закона. Аз спя спокойно, защото действах бързо и по закон", посочи държавният глава.

Той препоръча на парламента "най-после да се фокусират върху една позитивна кампания на предстоящи европейски избори, а не оттук-нататък да дълбаят в лишени от смисъл казуси".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?