ДПС и ГЕРБ единодушни срещу преименуването на географски обекти

Лютви Местан: Тече своеобразен нов възродителен процес

Лютви Местан, Сн. БГНЕС

Движението за права и свободи и управляващите от ГЕРБ единодушно в петък се противопоставиха на наблюдаващата се на места в страната практика, при която имена от турски произход на географски места, квартали, природи и културни забележителности се заменят с български нововъдения.

Най-напред заместник-председателят на ДПС Лютви Местан определи в декларация от парламентарната трибуна тази смяна като "своеобразен нов възродителен процес, който този път засяга не имена на хора, а имена на обекти".

Това е политически взлом в естествената територия на езика и има за ефект дискредитиране на етническата толерантност на поликултурното общество на България, която е страна членка на ЕС, посочи Местан.

Той допълни, че както преименуваните граждани никога не са имали преди това други имена, за да бъдат те "възродени", така и повечето топоними, които сега се променят, присъстват в народната памет без друго първоначално основно наименование. Затова българският език не просто е допуснал "Джумаята", "Кабакум", "Хисар" и други в системата си, но ги и съхранява, ако не, щеше да ги изхвърли, без да пита политиците, отбеляза Местан.

Затова твърдим, че актовете на преименуване на Джумаята в Пловдив на пл. Римски стадион, на Кабакум във Варна на Големия пясък и други, са недалновидна, груба, недопустима политическа намеса в природата на езика и цели заличаване на културната памет, която носят през вековете тези топоними, каза Местан. Според него се цели чрез провокиране на негативни настроения срещу имена със собствена история да се предизвикат нови разделителни линии в обществото заради реализиране на нечисти партийни интереси.

Местан смята за несъстоятелен аргумента за чистота на езика. Защо се преименуват само обекти с турски имена, а не са проблем например Пасарел и Кондофрей - имена на благородници от кръстоносната армия на Балдуин, нападнала православната Калоянова България, попита Местан. Той припомни, че в София има Паметник на Съветската армия. Как ви звучат имената Расате, Сидер, Арабаджиев, даде пример Местан и изброи и ястия от националната ни кухня като "сърми", "кебапче", бюрек", "капама", "патладжан".

Лютви Местан посочи като показателен пример и доброволната смяна на името на българския владетел Борис, който приема християнското име Михаил като израз на приобщаването на езическия народ към християнската цивилизация. Защо в паметта на православния български народ той остава с тюркското си име Борис, попита Местан.

В отговор министърът на земеделието Мирослав Найденов, който участваше в парламентарния контрол, обяви че ГЕРБ не подкрепя промяната на имената и смята, че историческата памет трябва да бъде запазена такава, каквато е. В такъв смисъл подкрепяме декларацията на ДПС, заяви той и посочи, че участниците на ГЕРБ в общинските съвети няма да гласуват за промените на тези наименования.

Даже премиерът Бойко Борисов бил инструктирал представители на ГЕРБ в общинските съвети в цялата страна да не толерират преименуването.

Лично премиерът Бойко Борисов инструктира представители на ГЕРБ в общинските съвети и аз лично присъствах на разговора му с кмета на Варна и председателя на общинския съвет там такова нещо да не се толерира, разказа Найденов.

Ден по-рано в Мадан самият Борисов попита събралите се български турци на рудник “Върба Батанци”: “Има ли някой от вас от моя страна да е почувствал етническо напрежение, да съм ви бутнал джамия, или да съм ви прекръстил?

Министър-председателят благодарил и за последвалия отрицателен отговор и подметнал:”Когато се транслира Ахмед Доган, че ние тормозим българските мюсюлмани и българските турци, това е лъжа.

Споделяне

Още от България