С мълчаливото съгласие на БСП

ДПС и ГЕРБ нарушиха два закона, за да променят бюлетината

ДПС и ГЕРБ нарушиха два закона, за да променят бюлетината

Нарушавайки парламентарния правилник и Изборния кодекс, правната комисия към Народното събрание прие поисканата от ДПС промяна в бюлетината за гласуване на изборите. Мястото за отбелязване на преференциалния вот ще е във формата на кръг, вместо предвиждания квадрат. Предложението, внесено от председателя на комисията Четин Казак (ДПС), бе одобрено със гласовете на седем депутати от ДПС и ГЕРБ и нито един един "против" и един "въздържал се".

Промяната бе внесена тихомълком между първото и второто четене на промените в изборния закон, инициирани от ГЕРБ, за изменение в състава на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Това обаче е в нарушение на парламентарния правилник, тъй като въпросът за бюлетината не е описан в приетите на първо четене промени – те засягат само състава на ЦИК.

С този аргумент зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цецка Цачева заяви, че гласува "въздържал се" и "не ангажира колегите си с това свое мнение". Нейните колеги без никакъв коментар подкрепиха исканата от ДПС промяна, а БСП мълчаливо отказаха да участват в гласуването.

Поправката е важна за партиите, които искат да запазят подредбата на партийната си листа и избирателите им да не използват възможността за пренареждане на кандидатите в нея с т.нар. преференции.

От ДПС обясниха неофициално пред Mediapool в четвъртък, че електоратът им може да се обърка в многото квадратчета в листата, затова партията щяла да агитира вотът да се отбелязва само в "квадратчето" (за партиите), а в кръгчето, където са отделните кандидати – не.

За да обясни предложението си като "наложително", председателят на правната комисия Четин Казак каза, че "независими експерти като Михаил Константинов се притесняват от потенциална опасност" – избирателите да се объркат за кого гласуват, когато геометричните фигури са едни и същи. Тази теза професорът, който Янаки Стоилов язвително вметна, че е класик на изборния процес, лансирал в "сутрешния блок на една телевизия".

Въпреки, че БСП са категорично несъгласни да се ремонтира Изборния кодекс един месец преди изборите и месец след приемането на закона, никой от депутатите на левицата не възрази по същество след представянето на текстовете за "редизайн" на бюлетината.

Единственият, който опонира на аргументите на Казак, бе председателят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева.

"Няма обосновани факти, твърдения или изследвания, че избирателите няма да се справят с бюлетина, в която има квадратчета и пред партиите, и пред кандидатите, която е по-проста и от тото фиш", каза тя. И поиска да разбере дали единственият аргумент на Казак е, че "в един сутрешен блок Михаил Константинов казал нещо".

Цонева обясни още, че ДПС предприемат този ход, за да ограничат избирателите си да гласуват с преференция.

Казак отвърна, че експертката искала гласоподавателите да се объркат от еднаквите геометрични фигури и вместо в квадратчето за партии да гласуват в това за личности и така Цонева целяла бюлетините да бъдат невалидни.

На ответния аргумент, изтъкнат от нея, че ДПС бяха изначално против възможността за преференциално гласуване, председателят на правната комисия прекрати дискусията.

Четин Казак обясни, че Михаил Константинов бил "направил проучване" и така подкрепил твърденията си. В участията си в сутрешни блокове, обаче Константинов не е твърдял подобно нещо. Математикът бе потърсен за коментар от Mediapool, но телефонът му бе изключен.

Шефът на правната комисия не бе разтревожен и от факта, че изборните книжа, в това число и образецът на бюлетината, вече са утвърдени от ЦИК на 30 март. Той каза, че промяната на дизайна няма да попречи да се направи нов образец и да се ползва новата бюлетина, защото промени можели да се правят до 24 април.

В крайна сметка ГЕРБ мълчаливо подкрепиха ДПС, а петимата депутати на БСП в комисията не гласуваха. Още преди началото на заседанието Смиляна Митова (БСП) попита докога ще продължат упражненията по Изборния кодекс. "Вече сме на фаза предизборна кампания, завърши регистрацията на партиите и коалициите, изборните книжа са готови, а ние продължаваме да правим промени в геометрични знаци", възмути се тя. В същото време още двама представители на БСП стояха пред залата и ако те бяха влезли и бяха гласували "против" или "въздържал се", предложението нямаше да мине.

След края на заседанието Мая Манолова отказа да коментира случващото се.

Междувременно друга промяна, приета от правната комисия, е съставът на ЦИК да се увеличи от 19 на 20 души, а допълнителният мандат да отиде в ДПС. Предложението бе внесено от ГЕРБ, след като лидерите на двете партии – Лютви Местан и Бойко Борисов се видяха на показно кафе в Кърджали.

Ревизията на приетия преди месец Изборен кодекс предстои да бъде одобрена окончателно в петък в пленарна зала.

Споделяне

Още по темата

Още от България