Под заплаха от коалиционен разпад

ДПС и ГЕРБ взаимно си услужиха по казуса ЦИК, изолирайки БСП

Борисов предлага моделиране на комисията по "опорните точки" на Лютви Местан

Лютви Местан. Сн. БГНЕС

Очевидно проведеното в събота рандеву между лидерите на ГЕРБ и ДПС на кафе в Кърджали е изиграло сериозна роля за сближаване на партийните им позиции, като в сряда новата парламентарна дружба достигна кулминацията си и постави БСП в изолация.

 

Такава конфигурация, поне по отношение на сформирането на ЦИК, може да се прочете от действията на Бойко Борисов и Лютви Местан, които въпреки поредицата вербални нападки, в крайна сметка си извършиха взаимноизгодни услуги, пренебрегвайки тотално коалиционният партньор на ДПС – партията на Сергей Станишев.

 

След поредица от знаци през изминалите дни сряда се оказа троен критичен ден за коалиционните отношения БСП–ДПС. Първо, ДПС подкрепи избора на заместник-председател на ЦИК от ГЕРБ, въпреки несъгласието на левицата. След това запази мълчание по исканото от БСП сезиране на Конституционния съд за указа на президента с назначенията в ЦИК, и накрая ГЕРБ внесе предложение за промени в Изборния кодекс, за каквито настояваше лидерът на ДПС, но социалистите са твърдо против.

 

Промените в закона предвиждат броят на местата в ЦИК да бъде нагласен така, че ДПС да си получи третата квота в комисията, от която движението се отказа в полза на ГЕРБ. Освен това обаче партията на Борисов изпълнява "препоръката" дадена от Местан в понеделник – представителите в ЦИК на партиите, които имат само евродепутати, да не са постоянни, а плаващи. Текстът е очевидно "нарочно" написан заради НДСВ и Синята коалиция, които по логиката на Местан, ако не вкарат евродепутати в края на май, не трябва да имат свои представители в комисията.

 

Въпреки съпротивата на левицата срещу корекции в приетия преди месец Изборен кодекс, няма пречка той да бъде прекроен с гласовете на ДПС и ГЕРБ.

 

Искането за промяна в закона бе внесено от ГЕРБ по-малко от 24 часа, след като Бойко Борисов заяви, че партията му няма да стори подобно нещо, за да не се спекулира с нейна близост с Местан. Във вторник той лансира тезата, че партията му би подкрепила промени в нормативния акт, но няма да бъде техен вносител, но очевидно мнението му се е променило и народни избраници от ГЕРБ са внесли исканията на ДПС – комисията да стане 20 души, като част от мандатите в нея да бъдат плаващи.

 

Законодателно-парламентарните пасове между Местан и Борисов очевидно поставиха в окончателна изолация от темата мандатоносителя – БСП. В началото на деня в сряда социалистите отказаха да гласуват заместник-председател на ГЕРБ в ЦИК и оставиха Местан да изпълни договорката постигната "на кафе в Кърджали" и да подкрепи номинацията на Борисов.

 

Още миналата седмица ГЕРБ бяха предложили за поста бившия конституционен съдия Маргарита Златарева, но кандидатурата ѝ бе изненадващо отхвърлена, като по този начин БСП и ДПС "наказаха" партията на Бойко Борисов с отнемане на едно място в ЦИК, което тя получаваше с президентския указ за разпределението на квотите. След срещата между Бойко Борисов и Лютви Местан обаче, лидерът на движението обяви, че депутатите му се отказват от третата квота в ЦИК в полза на ГЕРБ и че ще подкрепят избора на зам.-шеф на комисията, излъчен от ГЕРБ. Борисов благодари и подчерта, че и двете партии са "онеправдани" от разпределението на квотите в ЦИК.

 

Кризата

 

Кризата възникна заради спорен текст в новоприетия Изборен кодекс, който бе тълкуван по различен начин от управляващите партии и от президента и опозицията. Според сметките на управляващите ДПС трябва да има трима членове в ЦИК, а ГЕРБ – шестима, докато според президентския указ ГЕРБ получава седем места, а ДПС – две.


Кандидатурата на Златарева бе одобрена със 104 гласа "за" от ГЕРБ и ДПС, след което председателят на БСП Сергей Станишев заяви, че социалистите започват преговори с останалите парламентарно представени партии, за да сезират Конституционния съд за неправомерни действия от страна на президента Росен Плевнелиев при назначаването на ЦИК.

 

Според лидера на БСП това е изкуствен казус, създаден от президента и намиращ се в периферията на общественото внимания, а ГЕРБ една седмица занимават България и Европа с нещо, което не интересува никого. Той също така подчерта, че левицата няма да вади президента от кашата, в която сам се е забъркал.

 

Очаквано, веднага след това Бойко Борисов му отговори от кулоарите на парламента с твърдението, че БСП се опитва да изкара виновен държавния глава заради "глупостите на Мая Манолова“. "Докато се пече, Станишев и събира тен (във вторник вечер Станишев се върна от посещение в Йордания – бел.ред.) - президентът му е виновен", каза Борисов.

 

За втори пореден ден той обясни, че Местан като по-грамотен човек от Мая Манолова разбира какво е сторила тя и как ще му се смеят един ден поколенията.

 

БСП няма да подкрепи промени в закона

 

Така на пръв поглед кризата изглеждаше овладяна, а съставът на ЦИК – попълнен. Намерението на БСП да сезира КС за неправомерни действия на президента, с които той е ощетил ДПС, допълниха картината на привидното разбирателство. От официалните изявления на Лютви Местан пък стана ясно, че партията му се е отказала от първоначално лансираните идеи за промени в кодекса.

 

От неофициална информация в парламента се разбра, че ДПС очаква от коалиционния си партньор БСП и опозицията да инициират промяна в прясно приетия закон, като по този начин ритуално ги компенсират за "отнетия" член в ЦИК.

 

Късно във вторник парламентарната група на БСП е решила обаче, че "няма да играе по свирката" на ДПС. Решението на парламентаристите имало два компонента. Първият - партията се въздържа от подкрепа за заместник-председателя на ЦИК, предлаган от ГЕРБ, а вторият – който и да предложи промени в Изборния кодекс, социалистите няма да гласуват за тях.

 

Освен това те са решили, че ще сезират Конституционния съд дори и сами, ако не получат подкрепа на потърпевшата страна, онеправдана от президента – ДПС.

 

С хода си – промяна на Изборния кодекс – обаче точно в тази част, Местан и Борисов на практика ще обезсмислят сезирането на Конституционния съд. Въпреки че по неофициална информация от страна на левицата, каквото и да се случва, те няма да се откажат от намерението си.

 

Странните идеи за промени на Изборния кодекс

 

Подобни закани обаче не са особено показателни, тъй като в сряда сутрин заместник-председателят на групата на ГЕРБ Цецка Цачева, категорично заяви, че партията ѝ промени в закона няма да внася и призова това да стори Мая Манолова. Часове по-късно тя се подписа под идеите на Местан, внесени от нея и други депутати от ГЕРБ.

 

Според предложенията на опозицията и вдъхновени от ДПС, ЦИК трябва да се състои от 18 членове, включително председател, заместник-председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, както и от още по един член, предложен от партиите и коалициите, които нямат депутати в НС, но имат представители в Европарламента.

 

Мандатите на партиите, които имат само евродепутати, обаче трябва да са плаващи и, ако Синята коалиция и НДСВ, които сега са в състава на комисията, не вкарат евродепутати, представителите им ще трябва да излязат от ЦИК.

 

В мотивите си към идеята от ГЕРБ обясняват, че в тази парламентарна конфигурация е невъзможно комисията да е с нечетен брой членове. Затова хората на Борисов предлагат членовете, заедно с ръководството на ЦИК да са 18 души и към тях да се прибавят плаващите мандати на НДСВ и Синята коалиция. Така окончателно, в този си вариант, изборните специалисти да бъдат 20.

 

"Разтурваме ли коалицията?"

Веднага след като стана ясно, че привидно приключилият казус ЦИК всъщност далеч не е приключил, социалистите видяха "началото на края на коалицията". По неофициална информация част от БСП чете законодателната инициатива на ГЕРБ, направена по "опорните точки" на ДПС, като ясен знак за възможни съвсем скорошни парламентарни избори.

 

"Имаме последни дни за 2 в 1, дори буквално последни часове, ако ситуацията не се успокои, има реална вероятност да се стигне до това", обясниха социалисти.

 

Според други пък подобна ситуация е по-скоро демонстрация на сила от страна на ДПС, които искат да покажат на БСП къде им е мястото.

Споделяне

Още по темата

Още от България