ДПС и опозицията отхвърлиха поправките в закона за Комисията "Кушлев"

ДПС и опозицията отхвърлиха поправките в закона за Комисията "Кушлев"

ДПС разгневи коалиционните си партньори БСП и НДСВ, като отказа да подкрепи в пленарна зала поправките в закона за отнемане на придобитото от престъпна дейност имущество. Проектът, внесен от името на тройната коалиция в отговор на критиките от ЕС за липса на напредък в борбата с престъпността и корупцията, трябваше да стане факт до края на септември.

Проектът обаче се натъкна на редица критики и в самата управляваща коалиция, като някои депутати, включително и от БСП, въобще оспорват смисъла от съществуването на комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност (известна като Комисията "Кушлев" по името на председателя си) заради нейната неефикасност.

При първото гласуване на закона в петък поправките бяха подкрепени от 93 депутати, 35 бяха "против" и 33 се въздържаха. След като Борислав Ралчев от БНД поиска прегласуване, "за" гласуваха 78, "против" - 40, а 39 се въздържаха, като увеличението на въздържалите дойде от ДПС.

Според промените се разширява обхватът на закона, като се включват и престъпления, причинили вреди в големи или в особено големи размери, или такива, при които “размерът на вредите не е въведен като обективен признак”, но чрез които биха могли да се добият значителни облаги.

В кръга на лицата, чието имущество може да бъде конфискувано, ако е резултат на престъпна дейност, се прибавят и лица, с които проверяваният се намира във фактическо съжителство, както и бивш съпруг.

Проектът обаче бе обявен за недомислен от опозицията, а ПГ на ДПС обясни, че не е против замисъла, а против някои формулировки от отхвърлените на първо четене промени.

ДПС смятат, че някои от текстовете биха влезли в противоречие със съществуващото законодателство и биха били правно уязвими и несъответстващи на целите на закона.

ДПС предложи създаването на работна група, която да разработи да внесе подобрен законопроект, който да създаде предпоставки за широко политическо съгласие не само съгласие в управляващото мнозинство, но и сред опозицията.

Според Борислав Ралчев, ако бяха приети, поправките биха имали “драстични последици за всеки български гражданин и биха позволили над определени хора да се осъществява и икономическа, и наказателна репресия”.

Председателят на ПГ на БСП Ангел Найденов коментира в кулоарите на парламента, че колегите му са разочаровани от отхвърлянето на проекта. За това той обвини опозицията, макар че законът се провали на първо четене заради коалиционния партньор ДПС.

Найденов посочи, че с предлаганите промени мнозинството е искало да демонстрира, че има решимостта да противодейства на престъпността и корупцията и да даде важен знак на европейските партньори.

Той напомни, че дискусията по проекта в четвъртък е отишла в посока дали да съществува Комисията “Кушлев”, което не е дневен ред, въпреки че и в левицата има депутати, които са за закриването ѝ като неефективна и излишна.

Найденов обеща да се работи по поправка на поправките, като се потърсят по-радикални решения. Председателят на правната комисия Янаки Стоилов обясни “радикалността” с това, че поправките не трябва да се отнасят само до престъпната дейност, но и до нарушенията на финансовото законодателство.

Споделяне

Още от България