ДПС и "патриотите" пак се джафкаха, но без да намесват Пеевски

Националистите надминаха себе си със закана да "смачкат депесарските хлебарки"

ДПС и "патриотите" пак се джафкаха, но без да намесват Пеевски

ДПС и "Обединени патриоти" отново влязоха в сблъсък за участието на националистите във властта, макар да се оказа, че и двете формации имат съществена прилика. Избягват темата "Делян Пеевски".

На две последователни пресконференции в Народното събрание, първо ДПС, а после и националистите предпочетоха да отклонят въпроси, свързани с прочутия депутат.

В четвъртък ДПС поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов и за пореден път подчерта, че ГЕРБ нямат нужда от партньор като "Обединените патриоти". Позицията не е нова, но пък придоби допълнителна тежест, тъй като бе изложена на съвместна пресконференция с председателя на европейските либерали (АЛДЕ) Ханс ван Баален.

Баален бе попитан какво е чувал за "най-могъщия член на ДПС Делян Пеевски и дали се е срещал с него". Объркан, Баален каза, че познава България много добре и тази информация е нова за него.

"Колеги, от името на Движението за права и свободи аз ви обещавам да определим кога ще бъде денят – утре, понеделник, вторник, да направим една пресконференция за господин Пеевски", призова лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ, след което поиска оставката на Симеонов.

"Ако Валери Симеонов не подаде оставка, подава цялото правителство - така е в нормалните демокрации", каза той. Лидерът на ДПС припомни отправената от Симеонов заплаха в ефир към телевизионния водещ Виктор Николаев по Нова телевизия. Той освен това отбеляза, че и председателят на комисията по правата на човека в Народното събрание Красимир Велчев (ГЕРБ) използва език на омразата.

Лидерът на ДПС изтъкна, че ГЕРБ мълчи, но това мълчание ги прави съучастници, защото по този начин позволяват езика на омразата, ксенофобията, заплахите на медии и ограничаване на свободата на словото. По този начин демокрацията е заплашена, според ДПС и тя трябва да бъде защитена.

"Патриотите" атакуваха "миризливите" турци, избягвайки темата "Пеевски"

Малко по-късно представители на Обединените патриоти решиха да отговорят на ДПС, използвайки изпитаното "патриотично" оръжие – просташки и обидни квалификации. Според тях ДПС желае "дестабилизация на властта и сваляне на правителството преди европредседателството".

Тези изявления, тази турска мъзга на ДПС сме я слушали, мирисали години наред, коментира обединеният патриот Валентин Касабов по повод изявлението на Карадайъ.

Националистите бяха обаче попитани как ще коментират обществените съмнения, че обслужват интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски във властта. "Нерде Ямбол, нерде Стамбол", отвърна лаконично обединеният патриот Павел Шопов.

Подобни съмнения се появиха още при формирането на кабинета, когато "Обединени патриоти" излъчиха за министри и зам.-министри хора, чиято публична кариера е свързана с Пеевски. Най-яркият пример е икономическият министър Емил Караниколов, който е номинация на "Атака". Докато Караниколов бе шеф на Агенцията по приватизацията, бяха осъществени няколко сделки, които се свързваха пряко или косвено с Пеевски. Напрежението от последните месеци в оръжейния бранш и предприетите от Караниколов мерки срещу части фирми също се свързва с интереси на Пеевски, който отрече да има такива. Според запознати, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов е назначил в бордовете на държавни оръжейни дружества хора, също свързани с въпросния политик.

Съмненията се допълват и от номинирания от Волен Сидеров прокурор Йордан Стоев за ВСС. Като прокурор Стоев потвърди на втора инстанция отказа да бъде образувано дело срещу Пеевски за организирана престъпна група съвместно с Цветан Василев и Николай Бареков.

"Те истерично желаят да влязат в управлението", каза Шопов по адрес на ДПС, неглежирайки бързо въпроса за Пеевски.

Колегата му Борис Ячев декларира, че подкрепя вицепремиера Валери Симеонов в желанието му да си търси правата в съда за това, че е набеден като човек, който е отправял заплахи към медии и журналисти. Намеренията на Симеонов, свързани със съдебни дела, касаят четири големи национални електронни медии, които отказаха да му се извиняват.

"Заплахата за развитието на България не са вицепремиерът Валери Симеонов и правителството, а връщането на ДПС на власт", заяви депутатът от ОП Искрен Веселинов. Той допълни, че ДПС за своето съществуване се е превърнала в символ на корупция, в "метафора за всякакъв род извращения".

"Вчера чухме изявлението на турския депутат Данчо Ментата (Йордан Цонев - бел.ред.). Като чуя името Мента, разбирате за какво става ясно. Следващият говори малко български, както се казва трудно говори и трудно разбира български. Той има претенциите да бъде нещо като българин. В същото време се страхува от национализма, защото национализъм означава родолюбие", продължи с разсъжденията си Касабов.

"Тези депесарски хлебарки да внимават, ще ги смачкаме"

"Ние сме истинските, от това се страхуват. Най-вече се страхуват от Валери Симеонов. ДПС да внимават какво говорят и да не се пречкат в краката ни, защото тези депесарски тахтаби (хлебарки), които щъкат нагоре надолу много миришат и да внимават, защото можем да ги смачкаме", закани се Касабов.

"Валери Симеонов въведе нов начин на изразяване – директния", констатира от своя страна обединеният патриот Борис Ячев."Това във всички случаи не се харесва всеки път. Журналистите, а и обществото трудно приемат подобен начин на изразяване от един български политик. Те бяха свикнали досега езикът на политиката да бъде византийски език, така наречения плетение словес", заяви Ячев.

"Лично съм удовлетворен, че атаката срещу Валери Симеонов и "Обединени патриоти" идва именно от ДПС. Това принизява тази атака. Става ясно, че в дъното на тази атака се цели не оклеветяване на политиката, а дестабилизация на правителството", заключи Ячев.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?