ДПС и "Патриотите" пак се счепкаха: този път за факелните шествия и Ньойския договор

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ излиза на парламентарната трибуна

С декларация от трибуната на Народното събрание ДПС осъди остро поредица от факелни шествия, организирани от ВМРО и други националистически организации, и ги определи като "антидържавни прояви", които създават "настроения за действия за прекрояване на на държавните граници“ и по този начин заплашват "запазването и задълбочаването на добрите междусъседски отношения“.

 

От "Обединени патриоти“ отговориха с контрадекларация, в която посочиха, че организираните от тях шествия са в памет на загиналите герои, а ДПС се определя като "антибългарска партия“.

 

Конкретният повод за размяната на обвинения очевидно е състоялото се в неделя вечерта в София шествие по повод 98-годишнината от подписването на Ньойския договор. Около сто души участваха в организираното от ВМРО събитие. Те преминаха от Паметника на незнайния воин по ул. "Г.С. Раковски" и по бул. "Патриарх Евтимий" към войнишкия паметник при НДК, където доскоро се намираше монумента "1300 години България", със знамена и плакати с надписи като "Западните покрайнини - завинаги български". Сред участниците в шествието, наречено "Български марш", бяха евродепутатът Ангел Джамбазки, както и симпатизанти на останалите формации от коалицията "Обединени патриоти".

 

ДПС категорично настоява Народното събрание и Министерския съвет да се разграничат от антидържавните прояви на националистите и да потвърдят категоричната позиция на държавата, за която основен приоритет е установяването на траен мир в региона и Европа, както и запазването и задълбочаването на добрите междусъседски отношения, заяви най-напред председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той призова президента, председателя на НС и премиера да изразят своята позиция и да осъдят подобни актове.

Опити за използване на исторически факти като договори, чието действие е отдавна суспендирано от последващи договори, представлява опасен опит за създаване на настроения за действия за прекрояване на държавните граници, което е недопустимо, заяви Карадайъ.

 

Той напомни, че днешните държавни граници на България са определени след Втората световна война с Парижкия мирен договор през 1947 г.

"Мирът и стабилността са в основата на всеки успех на държавата, за просперитет и гарантирано бъдеще. Те не са даденост, не са неотменими, за тях трябва да се полагат усилия и всички национално отговорни партии дължим това на бъдещите поколения", подчерта Карадайъ. Патриотизмът трябва да е у всеки един от нас и да няма нужда от афиширане, патриотизмът обединява и сближава, а национализмът разединява и руши дори изградени традиционни връзки, смята той.

От ДПС всеки път ще напомняме колко много се отдалечаваме от нормалността и как демокрацията е в риск, заяви Карадайъ. От ДПС сме срещу всеки опит за дестабилизиране на държавата и мира в страната и региона, каза той и призова ГЕРБ да направи оценка и да заеме позиция.

 

Не е нормално да призоваваш за защита на етническия мир в страната и региона, а в същото време да се правиш, че не виждаш как коалиционните ти партньори рушат държавността и демокрацията, да ги поощряваш и да им подражаваш, заяви Карадайъ. Не е нормално да призоваваш за мир, а в същото време да провокираш напрежение и да създаваш риск, допълни той.

 

Българският етнически модел е показал и доказал своята правота, каза Карадайъ. Този модел е не само лицето на ДПС, той е лицето на България пред Европа и света, и продължава да е актуален, допълни той.

 

Отговорът на ВМРО

 

Организираните от обединените патриоти шествия са били в памет на загиналите герои, заяви в парламентарната зала секретарят на ПГ на Обединените патриоти Юлиан Ангелов в декларация от името на групата и в отговор на декларацията на ДПС.

"За пореден път се разкрихте, за пореден път показахте, че от ДПС сте антибългарска партия, защото стотиците хиляди загинали по бойните полета на България, включително и вашите деди, които са оставили костите си в тези обединителни войни, вие им обърнахте гръб. Срам и позор", заяви Ангелов.

 

"Срам и позор е да отричате, че Ньойския договор е несправедлив за България. Този договор оставя стотици хиляди българи извън пределите на Майка България", допълни той. "Ние обединените патриоти години наред организираме тези шествия, за да напомним, че подобно нещо не трябва да се случва никъде, нито в Европа, нито по света. Не трябва една държава да бъде наказвана и да бъдат рязани територии от нея, населени с етнически българи. Не трябва това нещо да се повтаря. Но явно вие не сте го разбрали", отбеляза депутатът.

 

"За разлика от вас, ВМРО участва най-активно в спасяването на българските евреи. Къде беше тогава Главното мюфтийство", обърна се Ангелов към ДПС.

Когато говорите неистини от тази трибуна, ние не само ще викаме от зала, но ще направим така, че да покажем на всички, че вие лъжете и манипулирате с единствената цел да се домогнете до властта, продължи той. "Е, няма да се получи. Повече няма да влизате във властта. Нямате място там. Вие сте вредни за българската държава", заяви Ангелов.

 

По думите му от ДПС се опитват да показват на българските граждани и на Европа, че Обединените патриоти са най-черните и нямат право да участват в управлението. Кой ще участва в управлението, решава българският народ, посочи той.

"Напоследък се забелязва стопляне на отношенията между ДПС и турски политици. Явно от това започва процес да бъдат нападани Обединените патриоти", заяви Ангелов и допълни: "Наближава Коледа. По Коледа в ДПС се случват чудеса. Надявам се сте го разбрали", каза Ангелов. "Докато някои ваши депутати носеха пантофки на почетния ви лидер в сараите, еничари такива има, ние се борихме за правата на българите, останали зад пределите на българската държава", допълни той.

Председателят на парламента Цвета Караянчева наложи наказание забележка на Юлиан Ангелов заради думата "еничари".

Йордан Цонев от ДПС призова Караянчева да прослуша записа от пленарното заседание, за да чуе какви думи е отправял от място Ангелов към депутати от ДПС. Цонев настоя Ангелов да бъде отстранен от пленарната зала и уточни, че Ньойският договор не е бил споменат в декларацията на ДПС.

Думата "еничарин" означава елитен войник в османската армия, нищо повече, заяви Станислав Станилов от Обединените патриоти.

Споделяне

Още от България