ДПС и Патриотите в парламентарен спор – кой е идиот и кой - еничар

ДПС и Патриотите в парламентарен спор – кой е идиот и кой - еничар

За пореден път парламентарната трибуна се превърна в арена на спор между ДПС и Обединените патриоти, като напрежението между тях ескалира до откровени обиди.

Повод за сблъсъка между двете формации, които по редица решения на парламента демонстрират изненадващо единодушие, въпреки че твърдят, че са непримирими противници, се оказаха дебатите към проектa на ДПС за промени в Закона за гражданската регистрация.

Той предвиждаше да се заличават в регистрите дадените насилствено по време на "Възродителния процес" имена, с които са замени мюсюлманските, както и да се въведе забрана подобни данни да се изискват от служителите по гражданското състояние.

Според Павел Шопов от "Обединени патриоти" ("Атака") 90% от хората, сменили имената си, са го желаели. Той разви тезата, че десетките терористични актове и ексцесиите по време на "възродителния процес" са организирани от турските служби, а ДПС е наследник на една от тези служби. Той призова да се гласува против, защото проектът бил "за починали хора".

"Припомнят колегите, нямам щастието да имам тази памет, че сте подавали молба за членство в ДПС, но не за това излизам", каза към Шопов Велислава Кръстева (ДПС).

"Обяснимо е, че не си спомняте, много завои правихте през годините", отговори тя на подвиквания от страна на т.нар. патриоти от залата.

"Вие и вашата политическа сила сте срам за патриотизма, вие сте позор за парламентаризма и политическия елит в България. Вие сте камък на шията, който ще потопи ГЕРБ. И понеже днес е ден на будителите ще цитирам Ботев: "Вий, вий сте идиоти", каза от трибуната Кръстева по адрес на Павел Шопов и парламентарната група на "Обединени патриоти".

"Изказването към мен бяха думи на една еничарка", отговори ѝ Шопов.

Изказването на Кръстева провокира и проф. Станислав Станилов, депутат от патриотите.
"Аз не мразя турците, вие създавате този език на омразата. Спрете да ревете насреща ми като диваци", каза Станилов.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?