Една година след шумните разкрития за "И.Ф.", "Ц.Ц." и "Б.Б."

ДПС и прокуратурата мълчат за "Д.П." в тефтера на Златанов

ДПС и прокуратурата мълчат за "Д.П." в тефтера на Златанов

Прокуратурата, ДПС и БСП изпаднаха в мъчително-конфузна ситуация след разкритията, че в прословутия тефтер за политически поръчки на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов се мъдрят и инициалите "Д.П." Неофициалната до момента информация, че освен инициалите на политическото трио на ГЕРБ Искра Фидосова, Цветан Цветанов и Бойко Борисов, в разобличаващия бележник са документирани и поръчки от депутата от ДПС Делян Пеевски, стана публична след разкритията на сайта Фактор.бг, който публикува и факсимилета на грижливо укриваните от прокуратурата страници.

Помолен за коментар, лидерът на ДПС Лютви Местан изневери на обичайното си многословие.

"Извинете, не ме вкарвайте отново в тази тема. Каквото има да се прояви, да се разкрие. Винаги в отговор на тези въпроси съм казал едно - цялата истина, истината докрай, независимо кой би бил засегнат от това. Ако го има, има - да го видим. Това е работа вече на разследващите органи. Не мога да коментирам, ако е имало такива инициали, защо излизат сега и дали въобще ги има", заяви Местан пред репортери в петък.

"Защото, разбирате ли, трябва да отговоря на вашия въпрос, без да съм проверил фактите, без да имам каквото и да е реално основание да влезна в малко по-конкретен коментар. За това конкретният ми отговор е - истината, цялата истина докрай", допълни лидерът на ДПС.

Скандалът с тефтера на Златанов избухна преди една година – на 17 юни 2013-та, когато на грижливо подготвена пресконференция зам.-главният прокурор Борислав Сарафов показа слайдове на сканирани предварително подбрани части от бележника, придружени с разшифровка. От записките стана ясно, че всичко се съгласува с И.Ф, която действа по указания на Ц.Ц. и Б.Б.. Веднага след това една от най-силните фигури в партията на Борисов – Искра Фидосова, се оттегли от политиката.

За момента прокуратурата нито официално отрича, нито потвърждава информацията. "Тефтерът е веществено доказателство и като такова се намира в българския съд", заявиха пред Mediapool от пресцентъра на главния прокурор.

По неофициална информация от държавното обвинение, обаче инициалите "Д.П." и "Д. Пеевски" присъстват в тефтера на Златанов. "Има го и Пеевски и още доста хора, които не са обявени", обясниха източници на Mediapool.

Демонстрираните преди година пред медиите записки на Златанов започваха със страница, начело на която е името на президента Плевнелиев с дата 1 септември 2011 г. и с бележки по повод проверка на неговата съветничка Димана Ранкова. На няколко места в указанията се посочва да не се работи по преписката, а да се бави. Споменават се имената на Трайчо Трайков, цигарения бос и лидер на БАСТА Емил Димитров, говори се и за "Активна работа и по Ангел Семерджиев".

Разкритията, че създадената от ГЕРБ Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) е изпълнявала директни политически поръчки и е била използвана като инструмент за търговия с влияние, шантаж и рекет, стана повод за създаването на анкетна парламентарна комисия, начело с Кирил Добрев от БСП.

Не е ясно защо той не е стигнал в "разследването си" до инициалите на Пеевски, при положение, че разполагаше с документацията по случая. Към момента Добрев е неотрикваем и с изключен телефон.

Неотдавна той твърдеше, че Томислав Дончев от ГЕРБ няма право да оглавява евролистата на партията, защото и неговото име присъствало в тефтера.

Лютви Местан, който сега усърдно се разграничава от разкритията за "Д.П", преди година бе категоричен в мнението си, че тефтерът на Златанов показва "технология на злото".

"Най-важният въпрос, свързан с тефтерчето, е не кои са изпълнителите, а кои са политическите поръчители на технология на злото, наречено управление на ГЕРБ. Това е тефтерчето на технологията на злото, като механизъм на упражняване на властта от ГЕРБ през близо четирите им години управление. И.Ф. си отиде, ще освободим и Ф.З. Аз обаче искам да попитам председателя на комисията - кой се крие зад инициалите Ц.Ц. и Б.Б., защото от съдържанието на това тефтерче става ясно, че те са поръчителите на онова, на което Филип Златанов се явява просто изпълнител. Трябва да спрем да гадаем дали Ц.Ц. е Цецка Цачева или дори Цецко Цачев. Има нещо по-сложно - авторът на абревиатурите, те са писани от неговата ръка и той трябва да ги разчлени. Затова аз питам г-н Златанов - какво означават тези абревиатури, които още не са разкрити. Аз питам кой е Б.Б. от тефтерчето? Нали е много актуален този въпрос "Кой", каза през октомври миналата година Местан.

От публикацията на сайта Фактор.бг става ясно, че Пеевски се споменава поне три пъти в записките, както и че някои от решенията на КПУКИ са минавали на съгласуване първо през него.

Според извадения документ, чиято автентичност официално не се потвърждава, но не се и отрича, Златанов е записал: "Е. Димитров – внимаваме първо да се съгласува с И.Ф. и Д. П./ да се видят само дружествата; - м.д. се пусне? К.Ф. преди (пропусната е Д. Ранкова)".

Името на Пеевски фигурира и в бележка от 22 януари 2013 година във връзка с уличаването на конфликт на интереси на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров: "1.02.2013 г. Емил Димитров – имаме искане и достъп до обществена информация? – ще бъде 1 сигнал от април и 1 сигнал от юли 2012 г. ( Д. Пеевски - за цигарите ) – за др. седмица”.

Потърсен за коментар бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров обясни, че според него "бележката" в тефтера се е появила в следствие на опит от страна на Искра Фидосова и Делян Пеевски "да направят законодателни промени в акцизите, за да облагодателстват едни хора, за сметка на други". "Аз тогава им се опънах и ето какво се е получило", каза Димитров.

През февруари т.г. Златанов бе обвинен за престъпление по служба заради избрани случаи от неговите записки. Според прокуратурата той е извършил незаконни действията при проверките срещу президента Росен Плевнелиев, неговата съветничка и бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова и бившия главен одитор на Сметната Палата Лилия Бунева.

Прокуратурата сметна Филип Златанов за виновен, защото е прикрил от обществото водената проверка срещу Росен Плевнелиев, от което държавния глава е извлякъл облага. Така на президента са му били спестени имиджовите щети.

Макар че трите случая, които станаха повод за внасяне на делото в съда, бяха взети от тефтера на Филип Златанов, самият тефтер не беше основно доказателство в процеса.

 

В началото на април т.г. Софийският градски съд призна Филип Златанов за виновен по обвинение за престъпление по служба и го осъди на 3 години и 5 месеца ефективно. Освен това съдът го лиши и от правото да заема държавна длъжност за срок от 5 години.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?