ДПС и Румен Петков в "Коалиция за Плевен"

ДПС и Румен Петков в "Коалиция за Плевен"

Прогнозираната подкрепа на ДПС за кандидатите на БСП в райони, където движението не издига свои мажоритарни кандидатури, започна да се потвърждава. Същевременно в някои от така наречените "смесени райони", където двете партии са преки конкуренти, представители на левицата отправиха необичайно остри критики срещу движението на Ахмед Доган в явен опит да привлекат към себе си по-голямата част от българските гласове. Като цяло двете привидно противоположни тенденции в отношенията между двете партии увеличават шансовете им да си разпределят по-голямата част от така наречените мажоритарни мандати.

Предизборно коалиране по места

Бившият вътрешен министър Румен Петков и партията на Ахмед Доган родиха нова политическо обединение, което може да се нарече "Коалиция за Плевен". В петък водачът на пропорционалната листа на "бацила" в града Митхат Метин съобщи, че областната структура на ДПС подкрепя мажоритарната кандидатура на Петков.

Решението за това е взето след преговори с Коалиция за България (КБ) и одобрение от централното ръководство на ДПС, уточни първият депутат на Доган от плевенския регион. 

"Най-близко до нас, до нашия избирател, стои фигурата на г-н Петков. Въпреки всичко, което се изписа и изговори за него в последните няколко години, той направи много за региона и като министър, направи много за плевенската общественост, поради това мисля, че той би бил успешен мажоритарен депутат от нашия регион", каза Метин

В 40-ото Народно събрание Метин не блестеше с някакви законодателни инициативи и името му почти не се споменаваше допреди няколко месеца, когато се прочу с кадруването си в няколко земеделски служби в плевенско.

В излъчен по националните медии запис той заплаши с "челен сблъсък" шефа на общинската земеделска служба в град Левски Володя Гичев, защото на три пъти му отказал повишение на активисти на ДПС. Метин обаче заяви, че не си спомня да е водил подобен разговор с Гинчев и добави, че последният имал проблеми заради отстраняването си и се опитвал да оправдае пропуските в работата си.

В края на 2008 г. Гичев бе уволнен заради несправяне с работата, а същата заповед получи и колежката му от Долни Дъбник Ралица Добрева. На техните места сложиха временно изпълняващи от ДПС с по една година стаж.

Очакването, че ДПС ще подкрепи кандидатите на левицата в районите, където не издига свои мажоритарни кандидатури, преди ден се потвърди и в Добрич. При посещението си в града лично лидерът на ДПС Ахмед Доган обяви, че партията му  подкрепя съветника на премиера Росен Карадимов.

"Мажоритарният кандидат на БСП е известна личност, има и парламентарна практика, добър юрист е, запознат е с цялата административна технология на властта, нормално е там да има предпочитания от нашите избиратели", каза Ахмед Доган.

Мобилизация на етническия вот

По същото време изказването на Доган в село Кочан, че той е "инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата" даде повод на друго емблематично лице сред социалистите – Румен Овчаров – да отправи остри критики към коалиционния партньор и да заяви, че единствено БСП може да спре "доганизацията" на страната.

"Сега става по-ясна т.нар. европейска практика за купуването на гласове, за която ни информираха от ДПС преди две-три години", каза Овчаров в Търговище и добави, че тази практика включва контрол на "една фигура", съответните фирми и парите, които тези фирми отчисляват в съответната партийна централа. Пари, които пък после се насочват в съответните избирателни райони.

Според лидера на софийската организация на БСП и водач на пропорционалната листа на партият в Търговище, ако има някаква битка на тези избори, тя е в смесените райони - битката да не се недопусне масово присъствие на ДПС в Североизточна България.

Вторият в листата пък Румен Такоров обяви, че има план с цел в цяла Североизточна България да няма други народни представители, освен от ДПС. Той приведе конкретни примери за "внос" на гласове в полза на движението от съседни райони на страната и разясни за съществуващ сценарий за увеличаване делът на турското население в Търговище до 30 %. За целта българи от турски произход масово изкупували апартаменти в града.

Според Овчаров, ако на изборите на 5-ти юли българските гласове в Търговище и другите смесени региони се разделят, там "ще имаме друга ситуация". "Нещата са доста по-сериозни отколкото изглеждат", предупреди Овчаров.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?