ДПС и "Воля" пожелаха експертен кабинет в този парламент

ДПС и "Воля" пожелаха експертен кабинет в този парламент

В първия ден на новия политически сезон ДПС и "Воля" се обявиха за съставянето на експертно правителство в рамките на този парламент като алтернатива на предсрочните избори, за които настояват продължаващите 56 дни антикорупционни протести с искания за оставката на кабинета "Борисов 3" и главния прокурор. Премиерът Бойко Борисов обаче отказва оставка, а ГЕРБ се опитват да спасят властта чрез събирането на 120 подписа, необходими за внасянето на нова конституция, която БСП, ДПС и "Воля" отказват да подкрепят. 

Правителството и президентът Румен Радев да подадат незабавно оставки, а след това да се състави експертен кабинет, обяви в декларация лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Нито една от двете страни на реваншистката барикада не трябва да се чувства нито като победител, нито като жертва, защото ще се получи контрареваншизъм. Ние от ДПС предлагаме оставка на правителството час по скоро, оставка и на президента Румен Радев - ако иска да се изявява като политик, има време да направи своя партия и да се яви на следващите избори", заяви Карадайъ. 

ДПС предлага експертен антикризисен кабинет, който да изготви спешни мерки и да организира честни и свободни избори. В този кабинет министри да бъдат тези, които са наясно със средствата за настоящия и следващия оперативен период, настоя ДПС. 

Карадайъ предложи премиерът да бъде излъчен от най-голямата политическа партия в този парламент (ГЕРБ), а вицепремиер – от втората политическа сила (БСП).

"ДПС четири години повтаря това, което днес виждаме като факт. Призовавахме основните политически сили да седнат на масата и да определят основните приоритети на държавата", каза той.

ДПС настоява за експертно/програмно правителство още от началото на настоящия парламент през 2017 г. Причината е, че съставянето на такъв какъв кабинет ще даде възможност на ДПС да участва официално в управлението, до което не е партията не е допусната заради нежеланието на другите политически сили да влязат публично в коалиция с нея. В новогодишното си слово през 2018 г. почетният председател на ДПС Ахмед Доган поиска "програмен парламентарен кабинет", а през последните дни неофициално се говори, че именно така ГЕРБ ще се опита да избегне служебен кабинет на президента Румен Радев.

"Най-доброто за държавата е парламентът да излъчи народно правителство от професионалисти и експерти, което да подготви честни и почтени избори", заяви в декларация от името на парламентарната група зам.-шефът на "Воля" Кръстина Таскова.

Аптекарско-петролният бос и лидер на партията Веселин Марешки, чиито депутати в решаващи моменти крепят управляващото мнозинство, през последните дни на няколко пъти смени позицията си относно предложението на ГЕРБ за нова конституция и ВНС. Практиката показва, че политическите позиции на Марешки често се влияят от външни фактори, включително заради бизнес интересите му.

Сега той настоя за широко правителство, което да "преведе България през тежките зимни месеци".

По думите му в момента е абсурдно да се върви към предсрочни избори. Според Марешки "Воля" е "единствената некорумпирана партия в българския парламент" и "най-моралното решение" е да се завърти ролетката и именно на неговата партия да се даде мандат за това ново, експертно, правителство.

Това, че ДПС (25 депутати) и "Воля" (12 депутати) се обявявиха за експертен кабинет в рамките на този парламент, постави под въпрос мнозинството на управляващите. От месеци насам ГЕРБ и "Обединени патриоти" всъщност нямат нужното мнозинство от 121 гласа, защото имат само 116 депутати, след като "Атака" бе изгонена от патриотичната формация.

ДПС и "Воля" са осигурявали необходимите на управляващите гласове при ключови гласувания, но не е сигурно какво ще се случва занпаред. Засега ГЕРБ и "Патриотите" могат да разчитат на Марешки, който заедно с няколко свои депутати осигури нужните подписи за внасянето на нова конституция.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите няма да осигурят нито един подпис за проектоконституцията на ГЕРБ и няма да участват в "съставянето на нов кабинет в какъвто и да е вариант в този парламент".

"За нас този парламент е делегитимиран и има една задача – машинно гласуване и разпускане", каза тя.

При това положение единственият вариант да се случи исканото от ДПС експертно правителство е то да получи подкрепа от ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България