ДПС има уверения от БНБ, че Пеевски няма влогове и заеми в КТБ

Борисов поиска оставката на Искров още "утре"

Делян Пеевски

Макар БНБ да отказва официална информация на парламента за състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ), нейни квестори са направили специална проверка за депутата от ДПС Делян Пеевски и са установили, че в лично качество той няма нито влогове, нито задължения. Съобщението направи шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) във вторник.

 

Попитан дали партията ще провери замесен ли е Делян Пеевски в схемите около КТБ, лидерът на ДПС Лютви Местан препоръча на медиите да се възползват от Закона за достъп до обществена информация и да поискат данни от БНБ дали Пеевски въобще има задължения към КТБ.

 

По този повод Йордан Цонев съобщи, че управителят на БНБ е поставил задача на квесторите да проверят има ли изобщо кредити и депозити на Пеевски в КТБ и, по думите му, официалният отговор е, че в лично качество депутатът няма нито влогове, нито задължения. Единствено майка му има два кредита за не много голяма сума, обслужвани до стотинка регулярно и точно до момента, увери Цонев. От обясненията на Цонева не стана ясно какви задължения са издирвали квесторите на БНБ на Делян Пеевски, при положение, че той няма официално участие в нито една фирма, а според данъчната му декларация притежава малко над 17 000 лева.

 

Както е известно, сътресенията в КТБ започнаха след разрива между бившите партньори Цветан Василев и Делян Пеевски, който, според повечето мнения, представлява интересите и парите на Ахмед Доган. Ако се съди по изявленията на собственика на КТБ Василев, атаката срещу банката е предизвикана от Пеевски, който дърпа конците на цялата държава, включително БНБ, прокуратура и пр. През последните седмици се разбра също, че Пеевски е изкарал фирмите си от КТБ и ги е прехвърлил към други банки.

Лидерът на ДПС демонстрира спокойствие по отношение на това какво би могло да излезе на бял свят за КТБ.

Според Местан през последните дни сме свидетели на два различни подхода към казуса КТБ - дали става въпрос за външна намеса или за вътрешен проблем. Въпрос на време е да се установи коя от двете е причината, каза той.

 

Местан декларира, че партията му няма никакъв проблем да се провери "генезисът на казуса КТБ от възникването на банката и банкера, да стигнем до това кой, кога, как и защо е докоснал, за да му даде начален тласък".

 

След това призова за "проследяване на развитието на банката от гледна точка на кривата на суперрастежа, как се е разполагала във времето и едва тогава да се види цената и заради кого тя ще бъде платена".

 

Коментарът му беше по повод изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано във вторник, че сегашното управление струва на данъкоплатците 3.5 млрд. лв. - размерът на кредитите, за които липсвали част от документите в КТБ.

 

Борисов настоя за оставката на Искров да е първа точка в дневния ред

 

Бойко Борисов призова цялото ръководство на БНБ да си подаде оставката, която да бъде гласувана още утре. Той обясни, че управата на БНБ страда от "липсата на репутация".

 

"Не мога да допусна, че ще излязат и ще говорят, ще внушават дни наред, че някой с чували носи пари, а в същото време главният прокурор ще излиза след това да се черви и да обяснява, че такова нещо не е имало”, допълни той.

 

Оставката трябва да е точка първа в дневния ред, а на мястото на сегашното ръководство да дойдат хора, на които може да се вярва, подчерта Борисов.

 

Както предупреди директорът на ИПИ Красен Станчев в понеделник пред БНР, ако този парламент избере ново ръководство на банката, ще избере седем Пеевски - колкото е съставът на управата на БНБ.


"Не мога да повярвам, че е истина на шофьори, счетоводители, да се дават стотици милиони. Според мен това го има в една политическа партия и, ако това е така, къде са били службите? Къде са били данъчните? Как ще се появи човек със 100 млн. в сметките? Нормално е, когато имаш такива фирми, да видиш дали са си платили данъците. Минало ли е счетоводството им през задължителните мероприятия? С всеки ден въпросителните стават повече и повече и нямаме хора, на които да вярваме”, възмути се Борисов, говорейки за ситуацията в КТБ, допусната от БНБ и службите.

 

Според него "настоящата тройна коалиция" струва на данъкоплатците 3.5 млрд.лева – колкото е дупката в КТБ, според БНБ, която пък се базира на данни от десетдневен одит, според който от банката липсвали кредитни досиета за такъв размер заеми.

 

По повод изявленията на Борисов, председателят на групата на БСП в парламента Мерджанов обясни, че подобно искане за оставка от страна на лидера на ГЕРБ е "малко позакъсняло".

 

В настоящия момент, в който всички очи са вперени в действията на УС на БНБ, на правителството и на парламента, повече от важно е да се носи отговорност и да се приемат работещи решения, които гарантират по най-добрия начин и солидарно интересите на българските граждани, допълни той.

 

Мария Капон: Борисов да каже защо назначи Искров

 

"Най-после се чу един удивителен факт – лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставка на ръководството на БНБ, защото той не им вярвал. Това означава, че точно днес е денят, в който именно г-н Борисов трябва да обясни как повярва някога на г-н Искров, и чия е отговорността за номинирането му и избирането му за гуверньор на БНБ", коментира лидерът на Единна народна партия Мария Капон.

 

"Знам, че председателят на ГЕРБ обича да флиртува със слабата памет на гражданите и затова ще му припомня по групи как бе избран г-н Искров за централен банкер – 107 гласа - ГЕРБ (пълно мнозинство), 33 гласа - БСП, 29 гласа - ДПС, 17 гласа - Атака, 9 гласа - РЗС, Синята коалиция - 0 гласа. Сега отново повтарям въпроса КОЙ носи отговорност за избора на Иван Искров? Когато се заемат героични пози в публичното пространство е добре да се помнят фактите. И БНБ, и правителството са различни институции и е добре някои от приближените на г-н Борисов да му го обясни. Но парламентарната отговорност е именно партийна. И когато днес се говори за липса на репутация, което е факт, е добре да носят отговорност всички, които инсталираха тази фалшива репутация на главата на българския народ", коментира Мария Капон.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?