ДПС иска анкетна комисия заради "продажба" на българско гражданство

Йордан Цонев

ДПС ще настоява в парламента да бъде създадена анкетна комисия, която да проучи информация за корупционна схема за придобиване на българско гражданство. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на парламентарната група на движението Йордан Цонев. 

На пресконференция в парламента той каза още, че трябва да стане ясно кои български държавни институции са участвали в тази схема.

Цонев поясни, че има информация, че над 114 лица, издирвани от "Интерпол", са получили българско гражданство. И изтъкна, че във френските медии се говори за един министър и един вицепремиер, замесени в тази схема.

"Българският парламент трябва да проведе това разследване и да се опита да изчисти това петно, което в момента е лепнато на нашата държава", заяви Цонев.

Ако информацията се окаже важна, тя според ДПС минира пътя на страната ни към Шенген.  Движението ще потърси подкрепата от "БСП за България" и, ако се наложи, от управляващите за създаването на тази комисия.

Йордан Цонев има предвид разследване на френския "Нувел обсерватьор", публикувано през март. Според него, български документи се дават срещу заплащане и схемата се покровителства от поне един министър и един вицепремиер националист. Според публикацията юристи подготвяли папките срещу суми от 500 до 3000 евро.

Премиерът Бойко Борисов знаел, но не смеел да наруши крехката подкрепа за правителството.

Изнесената от чуждото издание информация е обществено достояние и тук от години, като служители на правосъдното министерство многократно са сезирали прокуратурата, но без резултат.

В края на месец януари, миналата година, разследване на Mediapool пък освети схемата, в която се оказаха замесени правосъдното министерството и ВМРО. 

Ето защо по темата веднага реагира лидерът на "Атака". 

"Твърденията на ДПС за участие на един вицепремиер и един министър в корупционни схеми за даване гражданство са общи приказки - трябват по-конкретни данни, за да се стигне до анкетна комисия", смята Волен Сидеров. Той допълни, че ако има данни за корупция, въпросът трябва да се разгледа независимо коя партия е засегната. Сидеров призова ДПС да бъдат по-конкретни. Според него твърденията за най-малко един вицепремиер и един министър са общи приказки.

"Трябва да посочат по-сериозни данни, за да се стигне до анкетна комисия. Нямам против да се разследва и комисия да се направи, ако има данни за корупция", каза Сидеров.

Споделяне

Още от България