Кирчо Киров: Имаше информация за атентат, но не по поръчка на Доган

ДПС иска главният прокурор да разследва Борисов

Президентът готов да даде материалите по темата на движението

Лютви Местан, Сн: БГНЕС

ДПС поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да започне наказателно преследване срещу премиера в оставка Бойко Борисов, за извършване на тежки престъпления от общ характер, след като той обяви преди ден от парламентарната трибуна, че Ахмед Доган е поръчал атентат срещу него.

Лидерът на движението Лютви Местан заяви, че "в материалите, цитирани от Борисов, няма нищо, което да дава основания на премиера да уличава Ахмед Доган в поръчителство на атентат". Според него това твърдение е "абсолютно необосновано".

"Настоявам това мое изявление да се приеме от главния прокурор като акт на официално сезиране. Ако е необходимо, ще формализираме тези наши искания, но аз в момента сезирам главния прокурор чрез вас", заяви Местан.

Той съобщи, че е изпратил писмо до президента, до директора на НРС и до началника на НСО, в което иска да получи достъп до материалите.

"Ако се окаже, че тази информация е класифицирана, значи премиерът е престъпил тежко Закона за класифицираната информация. По този въпрос компетентните държавни органи в лицето на главния прокурор следва да се самосезират,“ посочи Местан.

Президентът Росен Плевнелиев от своя страна каза, че писмото е предоставено на президентската институция, "ще бъде обработено по каналния ред и ще бъде дадена информация по реда, по който се дава“.

"С това писмо ще покажем, че институциите работят в рамките на правилата", допълни Плевнелиев, отбелязвайки че не е необходимо едно писмо да се връчи лично на президента, за да може той да задвижи нещо.

След като в четвъртък бе гласувана оставката на правителството, Бойко Борисов каза от парламентарната трибуна, че преди години срещу него е бил подготвян атентат с поръчител Ахмед Доган и призова парламентарна комисия да разсекрети документите на разузнаването по темата.

В петък двама бивши шефове на разузнаването – Кирчо Киров (2002 -2012) и Димо Гяуров (1997-2002) опровергаха информацията. Ден по-рано сегашният шеф на разузнаването Драгомир Димитров каза пред бТВ, че откакто е на този пост (от около година) не знае да е имало сигнал от чужди служби за заплаха срещу премиера Борисов, но се наема да провери дали преди това не е имало такива сигнали.

Димо Гяуров: Няма такава информация

Димо Гяуров, който в момента е депутат от Синята коалиция, коментира, че теоретично е възможно да се създаде комисия, която да провери изнесената от премиера Бойко Борисов информация, но той лично не вярва, че това е възможно.

"Никой не може да предвиди колко живот остава на този парламент. Чрез друга форма извънпарламентарна анкетна комисия няма как да бъде проверена тази информация", заяви Гяуров.

Той отказа да отговори на въпроса компромат ли е тази информация и защо точно сега излиза наяве.

"Не ме карайте да давам оценка на тези емоционални приказки от вчера, аз знам че няма такава информация", добави Гяуров.

Депутатът посочи, че теоретично вчерашните действия на премиера биха могли да бъде третирани като изнасяне на класифицирана информация.

Имаше информация за атентат срещу Борисов, но не по поръчка на Доган

Кирчо Киров от своя страна потвърди, че в Националната разузнавателна служба е постъпвала информация за възможен атентат срещу Бойко Борисов, но не по поръчка на Ахмед Доган.

"Да, имаше постъпил сигнал за такава заплаха. Звучеше достатъчно сериозен", заяви Киров пред вестник "Преса". Попитан дали името на Доган е било споменато в сигнала за Борисов, той посочи: "Да, но не в този контекст, в който го извади Борисов сега. Прави се злоупотреба с тази информация".

Според Киров не може да се говори за атентат, поръчван от Доган.

Информацията е постъпила през 2005 година от партньорска служба на съседна балканска страна. Киров посочи, че за сигнала са били уведомени тогавашният президент Георги Първанов и премиер Симеон Сакскобургготски, както и самият Борисов, който по това време беше още главен секретар на МВР. Киров отказа да отговори дали сигналът е бил свързан със Сретен Йосич.

"Всички партньорски служби ще си направят съответните изводи"

Киров, който бе сменен след края на мандата на президента Георги Първанов, коментира, че след думите на премиера в оставка "всички партньорски служби ще си направят съответните изводи и ще преценят доколко трябва да ни дават деликатна и чувствителна информация след случая“.

"Аз, ако бях на тяхно място, точно това щях да кажа и да направя", посочи Киров.

"Аз съм противник на това да се размахват документи. Това е във вреда и на държавата, и на специалните служби. Това, което стана в парламента, е удар срещу разузнаването. Ние губим доверието на партньорските служби, ставаме ненадежден партньор. Кой ще ни вярва, че няма да изтресем нещо, което е още по-деликатно? Не искам да давам повече обяснения", каза още бившият шеф на разузнаването.

Той допълни, че е "неприятно изненадан и огорчен, че класифицирана информация на разузнаването получава публичност по този начин" и посочи, че има има нов директор на НРС и, ако му бъде разрешено, нека той да говори. След констатация, че наследникът му вече е казал, че за пръв път чува за такъв случай, Киров посочи: "има документи, да се научи да работи с тях".

"Не желая да коментирам премиера... Това е под достойнството ми на офицер и на ръководител на НРС толкова години. Не знам. Или си изпусна нервите, или е премерен ход, за да удари ДПС и да втвърди електората си. Но не искам да правя политически коментари, моля ви", посочи още Кирчо Киров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?