ДПС иска "коалиционност“, а БСП "правителство на националната отговорност“

ДПС иска "коалиционност“, а БСП "правителство на националната отговорност“

ДПС иска коалиционно управление, базирано на "четири-пет приоритета“, а БСП има план за управлението на държавата през първата една година от следващия мандат. Социалистите също се доближават до тезата на движението, но дефинират следващия кабинет като "правителство на националната отговорност, което да бъде в диалог с обществото“. Това стана ясно от думите на лидерите на ДПС и левицата Лютви Местан и Сергей Станишев пред "Дарик“.

"Избирателят ще реабилитира коалициоността като начин на управление“, заяви в събота пред Дарик Местан.  Той подчерта, че ДПС е единствената партия, която говори за коалиционно правителство, базирано на широко съгласие по четири-пет приоритета.


Наследникът на Доган смята, че трябва да има приемственост между правителствата. Именно затова ДПС подкрепя запазването на плоския данък с 10% ставка, за разлика от тезите на БСП, които искат въвеждането на подоходна скала, обясни лидерът на партията. Местан допълни, че ниската ставка в никакъв случай не е самодостатъчно условие, за да се увеличат инвестициите у нас.  

Също така валутният борд трябва да бъде съхранен, категоричен е Местан.

Следващото правителство трябва да отвори сетивата си за енергията на протеста и да направи всичко възможно да изпълни исканията. Следващото мнозинство обаче трябва да има сила и да каже „не” на искания, които биха дискредитирали статута на България като пълноправен член на ЕС и НАТО.


По думите му трябва да се акцентира върху екологията, производството на биохрани и подпомагането на семейното фермерство. "Трябва да има субсидии и за фермите, в които се отглеждат от пет до десет животни, за да възстановим планинското животновъдство”, коментира лидерът на ДПС.

При туризма акцентът трябва да падне върху лечебния и възстановителния сектор. Според Местан - ако се развива екологичността и се постави акцент върху лечебните процедури като туристически продукт у нас, може би е съмнително дали към тях трябва да се постави и приоритетът за втора атомна електроцентрала. "Ако обаче решим да се развиваме като голяма индустриална държава, може да имаме нужда от „Белене”, каза още Местан. Той обаче допълни, че ДПС е по-скоро на позицията, че трябва да се акцентира върху екологията.

"Трябва да се отчете условността на позициите, тъй като трябва да има съгласие по приоритетите”, смята Местан. Той призова „да не бъдем опозиция на националните приоритети”.

На въпрос дали ДПС иска да види Бойко Борисов в затвора, Местан отговори: „Искаме Бойко Борисов да носи отговорност минимум за клеветата, която произнесе от парламентарната трибуна”. Или има информация и тя е класифицирана и той носи отговорност за изнасянето ѝ, или - ако не е вярно, Бойко Борисов е направил „тежка клевета”, категоричен е Местан. По думите му, ако „някой е сгазил лука, всеки трябва да усети силата на закона”.

За разлика от ДПС, Станишев не заявява в прав текст, че следващото правителство трябва да е коалиционно, но от думите му става ясно, че не планира БСП да управлява сама след изборите през месец май.

"България се нуждае от правителство на националната отговорност, ясно програмно правителство с широк диалог с обществото. Трябва да се промени моделът, защото се създаде политически и икономически монопол, какъвто не е имало никога, въпреки грешките на всяко едно от управленията“, заяви лидерът на БСП пред Нова телевизия.


"По някакъв начин всеки нещо обещава. Убеден съм, че няма месия, не може да има месия, универсален спасител, юнак на коня, който да ни реши всички проблеми”, каза Станишев. „Нашите обещания са много премислени, защото си даваме сметка какво е наследството на Бойко Борисов”, добави той и поясни, че „символ на отишлото си управление ще останат хората-факли”.

"Имаме ясен план за действие и за първите 100 дни, за първата година и за целия мандат. В този парламент се приеха близо 70 лобистки закона - в кой мандат е имало подобна тенденция? Създаваха се изкуствени правила, които унищожаваха конкуренцията и смазаха дребния и средния бизнес”, обясни лидерът на червените. Той беше категоричен, че „една от първите мерки е за спиране на натиска върху тях, който сега е системно насочен и дирижиран”.

"Далеч съм от мисълта, че управлението, което ръководих, беше съвършено”, каза Станишев. „За първи път от 1997 г. едно правителство беше изгонено от протести. Чудя се на наглостта им те да кажат „дайте ни още един мандат”. Знам в какво състояние съм оставил държавата. Имаше подредени финанси, голям резерв и по време на криза работеше”, коментира още лидерът на социалистите.

"Трябва да има цялостна промяна в антимонополното законодателство. Преди протестите не бях наясно колко вида монополи съществуват и колко добре се прикриват те. Дребният и среден бизнес създава най-много заетост в България и причината за гигантската безработица в България, за тези 400 000 загубени работни места, е точно това, че той беше смазан”, коментира Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България