ДПС иска мерки за етническия мир след посегателство срещу джамията в Кърджали

Посегателство срещу градската джамия в Казанлък, при което снощи е горяла незначителна част от сградата, стана причина Парламентарната група на ДПС да призове в сряда властите и по-специално МВР да предприемат спешни действия, за да бъдат разкрити извършителите му. Това поиска от парламентарната трибуна в декларация на ДПС заместник-председателят на групата Лютви Местан.

Той каза, че са счупени прозорците на мюсюлманския храм и е направен опит за палеж. Министърът на вътрешните работи Румен Петков уточни по-късно, че загасяването на огъня е станало много бързо.

По думите на Местан посегателството срещу казанлъшката джамия не е инцидент, нито изолиран случай. Местните хора помнят и други вандалски актове като хвърляни димки в храма по време на молитва, през 1996 г. е хвърляна бомба на входа на джамията, а през 2000 г. е

извършен още един палеж, заяви той. Има тенденция на ескалация на посегателствата срещу религиозни храмове на мюсюлманите, каза Местан.

Парламентарната група на ДПС категорично осъжда варварския акт, насочен не само срещу религиозните чувства на мюсюлманите в България, а целящ да ерозира базовата ценностна система на българското гражданско общество, каза Метан. Той отбеляза, че всяко посегателство срещу религиозен храм, независимо дали той е мюсюлмански, юдейски или християнски, е посегателство срещу моралните устои на демократичното гражданско общество. Цели се взривяване на етническия мир в страната, да се взриви моделът на толерантността, който е заслуга на цялото българско демократично гражданско общество, каза заместник-председателят на ПГ на ДПС.

Местан призова всички политически сили да се присъединят към протеста на ДПС.

Парламентарната група на ДПС поиска среща с министъра на вътрешните работи Румен Петков, който веднага откликна на тяхната покана.

Позицията на ДПС в случая е принципна, доста е прекалено да се  говори, че има ескалация на етническото напрежение в България, заяви Петков след срещата. В същото време той отбеляза, че няколко пъти от парламентарната трибуна е казвал, че с определени изявления се правят опити за насаждане на такова напрежение. Румен Петков не се ангажира с връзка между посегателството срещу петвековната кърджалийска джамия, която е паметник на културата, и протестите на “Атака” срещу високоговорителите на мюсюлманските храмове. 

Петков каза, че вече се работи по няколко версии за нападението срещу джамията, но не полежа да каже какви предположения се разследват.

Споделяне

Още от България