ДПС иска от НДСВ да актуализира управленската си програма

ДПС даде заден за промени в кабинета с обяснението, че по-важно от ремонта е да се актуализира управленската програма тази важна година, когато ще влезем в НАТО и имаме дата за приключване на преговорите за членство в ЕС.

Готови сме с анализа си за работа на правителството, обяви зам.председателката на движението Емел Етем след заседанието на Централното оперативно бюро. Тя категорично отказа да назове кои министри са нарочени за смяна, преди въпросът да бъде обсъден с коалиционните партньори от НДСВ.

До 7-8 дни ДПС ще обсъди с НДСВ как да действа през последната година от съвместното им управление.

Според ДПС евентуалното отцепване на депутатите от "Новото време" в нова партия е проблем, който трябва да се реши в рамките на царската партия.

Етем обаче заяви, че не очаква "тревожно преструктуриране" на управляващото мнозинство. Лидерът на движението Ахмед Доган не се появи днес пред журналисти нито преди, нито след заседанието на ЦОБ.

Идеята на шефа на царската група Станимир Илчев за оценка на министрите, лансирана още преди Нова година, бе горещо подкрепена от коалиционния партньор ДПС. Още в началото на януари депутатът от ДПС Кемал Еюп прогнозира, че до март месец ще има развитие по "освежаването" на кабинета. Тогава той насочи критиките си към министерствата на транспорта, икономиката и културата, както и към борбата срещу организираната престъпност.

Определено трябва да се направи пълен анализ на целия екип на Министерски съвет, на начина на работа и персонално на отделни министри, след това да се правят съответните промени, персонални и структурни, заяви тогава Кемал Еюп.

Днес Четин Казак обясни, че отговор на въпроса кои министри трябва да бъдат сменени може да даде само ръководният състав на коалиционните партньори и допълни, че ДПС ще направи собствен анализ и ще излезе с конкретно становище пред НДСВ, но на този етап все още не може да се говори с имена. Безспорни са успехите на правителството в някои области, посочи Казак, като даде за пример външната политика.

Като основателна причина за промени в правителството, включително и персонални, Казак посочи новите очаквания на избирателите и процесите в политическото пространство.

Говорителят на правителството Димитър Цонев бе категоричен вчера, че няма консултации за промени в правителството. Самият премиер Симеон Сакскобургготски пък започна "инспекции" по министерствата, които щял да посети "в рамките на 2004 г.".

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?