Според Татяна Дончева:

ДПС искат да изтъргуват подкрепата си за президентските избори, а оставката на Първанов е театър

ДПС искат да изтъргуват подкрепата си за президентските избори, а оставката на Първанов е театър

Оставката на Първанов е 50% театър. Решението да се гласува за дълга е взето със знанието на Първанов и Румен Петков, бъдете сигурни, каза лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева. "Когато подаде оставка и му я приемат, тогава ще коментирам. Изчакайте до април месец, да видим къде ще я внесе Първанов и дали изобщо ще я внесе", коментира тя в петък по Нова телевизия заканата на Първанов да се оттегли от лидерския пост заради подкрепата на депутатите му за новия дълг от 16 млрд. лева.

По думите ѝ хората "от кухнята”, са доста скептични, че това ще се случи. Изразеното от Дончева мнение се подкрепя и от факта, че още в четвъртък, малко след като Първанов заплаши с оставка, от партийни структури на АБВ започнаха да изпращат съобщения в негова защита.

Според Дончева има задкулисни договорки с премиера Бойко Борисов и условия, които са поставили АБВ и вероятно са били изпълнени.

"Отношенията на Георги Първанов с Ивайло Калфин и Румен Петков са дългогодишни и не виждам в момента да се случва нещо, което да е извън обичайното. Познавам стила им на работа. И Първанов, и Румен Петков са от категорията "политици-играчи”, ловки, манипулатори”, поясни Татяна Дончева, която е бивш депутат от БСП.

Тя изрази съмнение депутатите на АБВ сами да са решавали как да гласуват за дълга.

"Петков и Първанов обикновено играят сложна игра. Тя обикновено не е онова, което се представя пред публиката”, заяви Дончева и допълни, че "зад кадър” има още много действия.

"Много искания от страна на Борисов, от страна на други министри. Тези неща, когато не се разберат, могат да се държат в шах, да играят покер до последно, а на публиката да се представи друго”, каза Дончева. "Тази парламентарна група не е фриволна в поведението си. Не изключвайте, че това решение е взето със знанието на Първанов и Петков”, допълни тя.

Според Дончева финансовият министър няма никакви аргументи за дълга от 16 млрд.лв.
"Две седмици ходи от студио в студио, за да отправя нападки”, коментира тя.

Не може да се планира дефицит, както прави кабинетът. Парите ще се изхарчат в "дребни и нищожни” инфраструктурни проекти или ще "се излеят в пясъка” между местните и президентските избори, прогнозира Татяна Дончева. Тя смята, че АБВ са се дискредитирали с подкрепата за дълга, особено след като цяла седмица са говорили как няма да го подкрепят.

По повод ДПС, които също като АБВ обърнаха позицията си и подкрепиха дълга в последния момент, Дончева коментира, че ДПС играят друга игра – те искат полукоалиционни отношения, да си запазят местата на техните хора в държавната администрация, да изтъргуват възможността следващата година президентските избори да минат с тяхно участие и подкрепа. Според мен ДПС не бива да бъдат допускани в това. Следващият президент трябва да бъде избран без ДПС, завърши Татяна Дончева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?