ДПС избира нов шеф на земеделския фонд между двама разследвани

Агроминистърът с трети фаворит да оглави разпределянето на милиарди национални и евросубсидии

ДПС избира нов шеф на земеделския фонд между двама разследвани

И при новата тройна коалиция ДПС ще продължи да разпределя порциите във властта по най-богатата европейска програма – за развитието на селските райони, чийто бюджет е над 3 млрд. евро. Директорът на фонд "Земеделие" – органът, през който става договарянето на средствата и разплащането на проектите, ще бъде от квотата на ДПС, като титулярът все още не е ясен.

Обсъжданите имена са на бившата шефка на фонд "Земеделие" Ализан Яхова и на Велин Велев, бивш шеф на дирекция "Прилагане на мерките за развитие на селските райони", твърдят депутати от БСП и ДПС.

Така назначението отново ще е политическо, независимо че земеделският министър Димитър Греков бе заявил, че ще се прави конкурс за поста. Директор на земеделския фонд досега е избиран само веднъж с конкурс при ГЕРБ и приключи със злополучното назначение на Калина Илиева, чиято диплома на висше образование се оказа фалшива и името ѝ стана нарицателно за случайните хора във властта.

Проблемът с Яхова и Велев обаче е, че и срещу двамата е имало разследвания от страна на прокуратурата. Яхова беше обвинена през 2012 г. в безстопанственост,   по думите на тогавашния градски прокурор на София Николай Кокинов  . Велев беше разследван за изнудване на фермери не само от българската прокуратура, но и от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ през 2009 г. Не е ясно каква е съдбата на делото срещу него. От прокуратурата все още не са отговорили на запитването на Mediapool.

Ализан Яхова беше посочена от лидера на ДПС Ахмед Доган, като един от инструментите, чрез който става разпределянето на порциите във властта на предизборната среща в село Кочан през юни 2009 г.

Новият шеф на фонд "Земеделие" ще бъде човек, който е работил във фонда, наясно е с нещата и кандидатурата му се одобрява от Брюксел, коментира депутат от ДПС пред Mediapool. Той потвърди, че все още няма решение кой ще оглави ключовото ведомство, като се очаква името му да стане ясно следващата седмица.

Моят избор за изпълнителен директор на фонд "Земеделие" е Васил Грудев, каза министърът на земеделието Димитър Греков пред Mediapool. Той уточни, че е насрочил за понеделник заседание на управителния съвет на фонд "Земеделие". По думите на Греков на него ще се вземе решение за назначаване на заместници на Грудев, който оставал на поста като титуляр.

Избор на нови заместници на фонд "Земеделие"

Неофициално се твърди, че Васил Грудев, който в момента е временно изпълняващ длъжността, след напускането на Румен Порожанов, ще бъде сменен в края на годината. Аргументът за това ще е загуба на европейски средства по Програмата за развитие на селските райони, като прогнозите към момента са за около 100 - 150 млн. евро.

Устройственият правилник на фонд "Земеделие" предвижда директорът да има четирима заместници.

В момента има двама, след като Грудев стана и.д. директор, а Десислава Тодорова напусна след като новата тройна коалиция дойде на власт.

В момента заместник-директори на фонд "Земеделие" са Свилен Костов, който отговаря за директните плащания на площ, и Иван Капитанов с ресор "Държавни помощи" и програмите САПАРД и "Рибарство и аквакултури".

Има шест-седем кандидатури за зам.-изпълнителни директори, като сред тях е и Велин Велев, каза министър Греков пред Mediapool. Той не уточни дали сегашните двама заместници ще запазят постовете си.

Моето предложение е фонд "Земеделие" да има петима заместници, защото работата е много, каза Греков. Идеята е петият заместник да отговаря за финансите във фонда.

Земеделският министър обясни, че заседанието на управителния съвет на фонда е отложено за следващата седмица, защото двамата му заместници – Явор Гечев, който отговаря за селската програма, и Валентина Маринова, която отговаря за рибарската програма, са на срещи в Брюксел с представители с Европейската комисия. Земеделският министър отрече назначенията във фонда да се съгласуват с Брюксел.

В писмо през лятото ЕК предупреди, че не одобрява чистките в администрацията, работеща с еврофондовете. През септември пък макар да няма нищо общо със селската програма еврокомисарят по регионална политика   Йоханес Хан   при посещението си в София заяви, че е необходимо да има приемственост между служителите и "да не се сменят тези, които са показали отлични резултати".

Коя е Ализан Яхова

Готвената да застане начело на фонд "Земеделие" Ализан Яхова заемаше поста и при тройната коалиция. Първоначално тя беше зам.-изпълнителен директор, а след това пое временно шефския пост след отстраняването през 2007 г. на дългогодишния директор Асен Друмев, който също бе човек на ДПС. ДРумев бе съден за злоупотреби и неизгодни договори и след първоначални присъди бе опрадван на следващи инстанции. Яхова отново стана и.д. след оставката на Атанас Кънчев през октомври 2008 г., а през 2009 г. вече пое титулярния пост, на който остана до идването на ГЕРБ. Тя беше уволнена от тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов. На нейно място след конкурс беше избрана Калина Илиева, като впоследствие стана ясно, че тя е заела поста с измама представяйки фалшива диплома от Германия.

По времето, когато Ализан Яхова беше във фонда, гръмнаха едни от най-големите скандали, свързани с предприесъдинителната програма САПАРД. Заради злоупотребите Еврокомисията замрази плащания по нея, а европейската служба за борба с измамите ОЛАФ описа страната като "тотално корумпирана".

Кой е Велин Велев

Другият спряган кандидат за шеф на фонд "Земеделие" Велин Велев нашумя в началото на 2010 г. покрай т.нар. прокурорска aкция "белите якички". При нея освен Велев, който по това време беше шеф на дирекция "Прилагане на мерките за развитие на селските райони", бяха задържани още петима служители на фонда. Те бяха обвинени в организиране на престъпна група за уреждане на европроекти. По случая беше образувано дело специализираното звено за злоупотреби с европари към Върховната касационна прокуратура, а разследването беше за злоупотреба със служебно положение и търговия с влияние. Няма публична информация как е завършило то.

Акцията по залавянето на "престъпната група" беше предприета по сигнал на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ на 13 януари 2010 г. Тогава бяха претърсени домовете на Велев и подчинените му началници на сектори Нина Йолова и Цветомира Стайкова, както и главните експерти Ралица Братанова, Иван Метанов и Иван Патев. Според обвинението групата изнудвала кандидати по САПАРД и Програмата за развитие на селските райони чрез сключването на консултантски договори с определени фирми, една от които се управлявала от братовчед на Велин Велев.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?