ДПС избра млад партиен активист за екоминистър

Без да говори със Станишев, Местан е предложил на Орешарски 31-годишния ИТ-специалист Станислав Анастасов

Предложеният за екоминистър Станислав Анастасов, сн. БГНЕС

Активист от структурите на ДПС без трудов стаж получава за 31-вия си рожден ден в четвъртък подарък министерско кресло. Станислав Анастасов е предложен от председателя на движението Лютви Местан за министър на околната среда и водите на мястото на заминаващата като евродепутат в Брюксел Искра Михайлова.

 

Местан даде гласност на кандидатурата в сряда и от думите му се разбра, че тя не е обсъждана с БСП, а само с премиера Пламен Орешарски, "в чието поле на правомощия" са промените в правителството.

Станислав Анастасов беше поставен под №6 в евролистата на ДПС, веднага след Искра Михайлова, която след отказа на втория в листата Делян Пеевски да отиде в Европарламента заема мястото му. Когато това става ясно в изборната нощ, Лютви Местан обяви, че на нейно място ДПС ще посочи "много, много стойностен министър", защото "ДПС има една много солидна банка от кадри". Той обеща също така новият министър да е по-скоро експерт, отколкото политик.

 

Местан съобщи, че вече е разговарял с Орешарски за назначението на Станислав Анастасов, но не каза какъв е бил отговорът на премиера. Такива разговори предстоят и с лидера на БСП Сергей Станишев, допълни лидерът на ДПС.

 

Станислав Анастасов е една от силните кандидатури, коментира на брифинг в парламента по-късно министър-председателят Пламен Орешарски. По думите му неговата кандидатура не е утвърдена окончателно. В отговор на въпрос дали познава Анастасов, премиерът каза: "Той от една година идва всяка седмица в Министерски съвет на съответна сбирка”, като не стана ясно каква е съответната сбирка.


За родения на 5 юни 1983 година бъдещ министър се знае малко. Според биографичната му справка от сайта на ДПС той е завършил е "Информатика” в Техническия университет – Мюнхен, Германия, и "Стопанско управление” в СУ "Св. Климент Охридски” . Член е на ЦОС на Младежко ДПС и координатор на Балканската либерална мрежа ISEEL. Наскоро е бил избран за вицепрезидент на Младежкия Либерален Интернационал IFLRY. Владее английски, немски, руски и сръбски езици. Семеен.


Местан уточни, че именно Анастасов е имал предвид под описанието от изборната нощ за "млад, енергичен, високоинтелигентен кандидат за министър на околната среда и водите".


Той обеща също на пресконференция в Народното събрание в четвъртък да даде "ясни и конкретни" отговори на важни и актуални теми. На нея лидерът на ДПС щял да коментира и мотивите за петия вот на недоверие - след като се запознае с тях, за да може да вземе отношение по реалните аргументи.


Акцент на пресконференцията щяла да бъде и темата за "контролирания плавен преход към стабилизиране на политическия процес" и да дешифрира какво има предвид под това.

 

Формулировката "стабилизиране на политическия процес" бе използвана от Местан точно преди седмица, когато заяви, че този кабинет няма да изкара мандата си и ДПС са готови да разговарят с всички за предсрочни избори. Тогава той анонсира и промени в правителството, за каквито БСП не бе отронило и дума.

 

Утре ще доизясним позицията си по този въпрос, обеща Лютви Местан. Той не пожела да влезе в детайли кои сектори на управлението в момента са слаби, работата на кои министри
партията не одобрява.


Едно е сигурно, че ДПС, въпреки и днешните твърдения за преяждане с власт, няма никакви амбиции за разширяване на властовите си позиции, заяви Местан. Според него, и сегашните позиции на движението не дават основание за подобни твърдения.

 

Попитан дали остава на едни позиции с БСП, Местан заяви: "Въпросът с дълбочината на промените в кабинета са по-скоро следствие от идеята за хоризонта, който стои пред този кабинет. Утре ще говорим по всички тези въпроси. Ще ви изненадам с толкова ясни и конкретни отговори, които да бъдат ясни на всички”.

"Очаквам среща със Сергей Станишев и приемете, че това е разбирането за коректност в диалога и с коалиционни партньори, и въобще политическият диалог го предполага", допълни той.


Местан потвърди, че в рамките на 42-то НС, независимо колко дълъг би бил неговият живот, няма да подкрепят друг министър-председател, освен Пламен Орешарски. През последните дни депутати от левицата лансираха възможности Сергей Станишев да стане министър-председател, но във вторник това бе официално отречено от "Позитано"20.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?