ДПС изнудва НДСВ за още пари за земеделието, Новото време склонно на преговори

Ден след като правителството на НДСВ и ДПС прие проектобюджет 2005, партията на Доган поиска още 38 млн.лв. за министерството на Мехмед Дикме. От ДПС обвързаха аргументите си с присъединяването на България към ЕС и ангажиментите по глава "Земеделие".

Подкрепата на ДПС за проектобюджета минава непременно през осигуряването на тези 38 млн.лв., заяви в прав текст във вторник зам.председателят на движението Лютви Местан и заплаши коалиционните партньори с поговорката за малкото камъче, което обръща колата.

Часове по-рано правителственият говорител Димитър Цонев изобщо не се усъмни в подкрепата на съуправляващите депутати от НДСВ и ДПС. Цонев дори оптимистично заяви, че според него вече са осигурени и липсващите няколко депутатски гласове до необходимото мнозинство, за да мине основният закон на държавата за догодина през парламента.

От най-вероятния източник на подкрепа - Новото време, обаче обявиха, че досега никой не ги е търсил за преговори нито официално, нито неофициално. Въпреки уговорките, че засега не харесват проектобюджета и няма да търгуват гласовете си, лидерът на нововремци Мирослав Севлиевски заяви, че са готови на преговори. В отговор от НДСВ склониха да придвижат част от политическите закони на нововремци.

От ОДС и СДС потвърдиха, че няма да подкрепят предложения от правителството бюджет. Същото вчера декларираха и от БСП.

ДПС иска още 38 млн.лв. за ведомството на Мехмед Дикме

Въпреки 10-процентното увеличение на общото финансиране за земеделското министерство и след като в понеделник правителството даде още 10 млн.лв. за субсидии за фонд "Земеделие", във вторник от ДПС поискаха нови 38 млн.лв. за ведомството на Мехмед Дикме.

Средствата са необходими за изпълнение на ангажименти, поети от България пред ЕС по глава "Земеделие", заяви зам.председателят на ДПС Лютви Местан и постави 38-те милиона като категорично условие за гласуването на бюджета в пленарна зала.

На въпрос дали съуправляващото ДПС ще бламира собствения си бюджет, ако не се намерят тези пари, Местан отговори: "Тези пари не могат да не бъдат намерени, защото това не е приоритет само на ДПС, а на българската държава. Противното означава неизпълнение на ангажиментите, поети пред ЕС и съществува опасност от повторно отваряне на глава "Земеделие". С нищо не трябва да се поставя под съмнение подписването на предприсъединителния договор и присъединяването на България към ЕС".

Той изброи част от дейностите, за които са необходими тези средства: изграждане на гранични пунктове за фитосанитарен контрол и мониторинг срещу вредители, програма срещу разпространението на класическата чума по свинете, създаване на информационна система за идентификация на овце, кози и свине и други.

При приемането на проектобюджет 2005 в понеделник финансовият министър заяви, че общото финансиране за земеделското министерство за догодина е 434.5 млн.лв., което е с 10% повече от тазгодишното. От ДПС обаче заявиха, че в доклад до премиера Сакскобургготски и до финансовия министър Велчев Мехмед Дикме подробно описал необходимите му за догодина средства.

С думите: "Когато диалогът между министрите не е достатъчен, се налага диалог между политическите сили, който ще започне", Местан показа, че пазарлъците между коалиционните партньори тепърва предстоят.

От ДПС обявиха, че в последните две-три години има тревожна тенденция на намаляване на субсидиите за земеделското министерство. Алиосман Имамов посочи, че от 118 млн.лв. през 2002 г. тя е намаляла на 71.914 млн. в проектобюджет 2005. По думите му, освен исканите 38 млн. финансовото министерство би трябвало да компенсира ведомството на Дикме с още 41 млн.лв., но те не били условие за подкрепа на бюджета.

Миналата година основно искане на Доган бе да се използват средства от фискалния резерв за инфраструктурни проекти. Използвайки несъгласието на МВФ, Милен Велчев записа исканите над 700 млн.лв. под черта в разходната част на бюджет 2004 и не извади пари от резерва. До този момент обаче правителството отпусна около 170 млн.лв. от бюджетния излишък за ремонти на пътища над предвидените разходи за годината.

По-късно през деня, в парламента финансовият министър Милен Велчев коментира, че са възможни всякакви изменения в параметрите на бюджета, но увеличаването на разходите за даден сектор е свързано с паралелното намаляване на парите за друг.

"Нямам 38 милиона лева в никой от джобовете си и не мога да ги отпусна", допълни той. Велчев обаче допълни, че ако това е условието на коалиционния им партньор за подкрепа, ще трябва да се договорят кое перо да се съкрати за сметка на земеделието.

От централата на Доган днес отхвърлиха всички останали обвинения към проектобюджет 2005 и декларираха, че ще се съобразят с позицията на НДСВ по всички данъчни закони.

Освен исканото финансиране за земеделието, от ДПС намекнаха и за увеличение на капиталовите субсидии за общините. Същото движението направи и в края на миналата година, но след като договори част от собствените си приоритети с НДСВ, "забрави" за кметовете.

НДСВ стигна до част от законите на нововремци заради бюджет 2005

Заради бюджет 2005, отлаганите близо година закони на Новото време за финансирането на политическите партии и за референдумите най-сетне ще стигнат до пленарната зала. Във вторник партийното и парламентарно ръководство на НДСВ реши, че тази седмица законът за партиите влиза в зала за второ четене, и то на челното 4-то място, а идната седмица ще влезе и този за референдумите.

По-рано през деня лидерът на ПГ "Новото време" Мирослав Севлиевски заяви пред БНР, че отцепилите се от НДСВ депутати няма да влизат в пазарлъци за бюджета, но добави: "...ако има каквито и да е дискусии и преговори по бюджета, мисля, че за всички е ясно, че Новото време стои в този парламент по една единствена причина - трябва част от политическите закони, които са необходими за политическата реформа на българската политическа система, да бъдат приети от този парламент. Трябва най-накрая да приемем Закона за референдумите, трябва най-накрая на приемем Закона за политическите партии, трябва най-накрая да приемем Етичния кодекс на депутата и т.н."

"Ако някой си търси извинение, че срещу бюджета тези закони ще бъдат приети, и това бих приел", добави Севлиевски.

Той пропусна избирателния кодекс, който доскоро бе поставян като първа цел на нововремци. Преди дни от ДПС обявиха категорично, че са против въвеждането на мажоритарен избирателен елемент.

В отговор на въпрос Севлиевски допълни, че до този момент Новото време нямат покана от мнозинството за консултации за подкрепа на бюджета, няма и неофициални сондажи.

От известните до този момент параметри не виждаме защо да подкрепяме бюджета, но сме готови за преговори, допълни той.

Запитан дали част от "търговията" не е подготвяното изпращане на депутата от Новото време Румяна Георгиева в Сметната палата, за да може на нейно място да влезе друг депутат от НДСВ, който ще донесе още един глас на мнозинството, Севлиевски отново отрече партията му да участва в пазарлъци, но добави, че "Георгиева ще бъде чест за всеки един български контролен държавен орган".

СДС и ОДС няма да подкрепят бюджет 2005

Също във вторник от СДС и от ОДС паралелно декларираха, че няма да подкрепят предложеният от правителството проектобюджет 2005.

На брифинг във Видин лидерът на СДС Надежда Михайлова заяви, че една от причините е липсата на реално намаление на данъчно-осигурителната тежест за догодина. От "Раковски"134 разкритикува заложения икономически ръст като нисък, който няма да може да гарантира конкурентност на българската икономика. Вместо да се оттегля, държавата увеличава намесата си в стопанската дейност, допълни Михайлова.

Пред БТВ зам.-председателят на ПГ на СДС Валентин Василев съобщи, че ще има решение за задължително присъствие на депутатите на партията в пленарна зала, когато се гласува бюджетът.

"Бюджетът, който се изготвя в момента, показва, че България е една бедна страна със силна сива икономика, това е една обслужваща икономика - 60% от БВП се създава от услуги. Няма нищо страшно, ако бюджетът не бъде приет на първо четене. Според мен правителството ще потърси гласове в подкрепа на бюджета от хората, които са били най-близо до НДСВ", заяви Валентин Василев.

В София от ОДС пък отново посочиха, че приемането на бюджета е своеобразен вот на доверие към правителството и от гласуването ще си проличи кои от политическите сили в парламента са опозиция.

Лидерът на Демократи за силна България Иван Костов не се нае да прогнозира дали има реална възможност за бламиране на бюджета и оттам на кабинета, защото в парламента има "скрито" мнозинство, което си личало по досегашни ключови гласувания. "Не мога да преценя как ще гласуват от СДС, не мога да преценя как ще гласуват от ДПС или от Новото време, дори от БСП - които депутати от БСП няма да се явят по време на самото гласуване и по този начин могат да подкрепят проектобюджета", каза Костов.

Бившият премиер определи като неуместни отправените вчера от финансовия министър покани към парламентарните сили за консултации по бюджета. Консултации се правят преди, а не след внасянето на проекта в парламента, заявиха и от ОДС, и от СДС. Лидерът на БСП Сергей Станишев пък определи поканата на Велчев като "нахално" пренебрежение от страна на управляващите и заяви, че предстоящите консултации ще са чист пазарлък.

Иван Костов наблегна и на факта, че правителството не е съобразило проектобюджета с миналите на първо четене промени в данъчните закони. Не може да се внесе проектобюджет с дупка, заяви бившият премиер и финансов министър. Вчера Милен Велчев декларира, че кабинетът няма откъде да осигури 420 млн.лв., каквато дупка ще се отвори при намалението на ДДС от 20 на 18 % и предупреди депутатите, че сами ще трябва да напасват приходите и разходите на държавата за догодина.

Същият аргумент - че бюджет 2005 не е обвързан с миналите на първо четене данъчни промени, посочиха и от парламентарната група на Народен съюз в позицията си по проекта на правителството. От БЗНС заявиха, че Велчев първо трябва да направи консултации по данъчните закони, а после по бюджета. Хората на Мозер обаче не отговориха директно на въпроса ще подкрепят или ще гласуват против бюджет 2005.

Споделяне

Още от Бизнес