Бойко Борисов:

ДПС контролира голяма част от медиите, а има нахалството да ни обвързва нас

От сутрин до вечер ни плюят и водещите не ни дават да говорим за магистрали

Сн. БГНЕС

Цинизмът е, че партията, която контролира голяма част от медиите в България чрез своя депутат от ДПС – господин Пеевски (бел.ред. Делян Пеевски), има нахалството да ни обвързва нас с медии. Това заяви премиерът Бойко Борисов в петък вечерта в предаването ”Панорама” на БНТ. Той коментира, че ГЕРБ ”от сутрин до вечер са оплювани в медиите” и се оплака, че ”там, където сме дали най-добри резултати, обикновено водещите казват: ”Няма да си говорим за магистрали”.

Премиерът съобщи още, че новият председател на енергийния регулатор ще е жена и заяви, че тя ще бъде представена в сряда. Борисов е убеден, че ще има задържан за стрелбата по Златомир Иванов-Баретата и коментира, че случаят е неприятен, но се преекспонира, тъй като и в други европейски държави се случват подобни неща.

”Ако се прочете докладът на Ахмед Доган, той описва себе си... В частта, която касае мен. Всъщност, този доклад, ако погледнете, той е насочен главно срещу мен и ГЕРБ, и срещу Ердоган. Цинизмът… И там той говори за медийни свободи. Цинизмът е, че партията, която контролира голяма част от медиите в България чрез своя депутат от ДПС – господин Пеевски, има нахалството да ни обвързва нас с медии...Аз не знам нито една медия, с която ГЕРБ да е обвързана, включително ние нямаме и партиен вестник”, коментира Борисов.

”Атака” – уж бедни, ама имат вестник, имат и телевизия. СКАТ – уж бедни, ама имат телевизия, вестници, какво ли не. ДПС имат цяла медийна група с телевизия, с вестници, с какво ли не. Като видях рекламата на Синята коалиция в референдума, разбрах, че всъщност голяма част от политолозите и социолозите са тясно обвързани с Костов. Кой излезе и защити нас? Кънчо и Андрей си знаят, че са на Меглена Кунева. Кой излезе да ни защити нас? Дайте ни един политолог, социолог, който, кажете ето този е на ГЕРБ”, каза още премиерът.

” Имаше един – Румяна Бъчварова и тя не работи, защото е началник на моя кабинет. Всичко друго е тясно партийно ориентирано. И наглостта на Доган – този, който 20 години чрез баланса уж и два пъти е мандатоносител в България, успя да окрупни и медиите по време на неговия си мандат в миналите години, по време на управлението на тройната коалиция, да не говорим за Хохегер, за милионите, които са дадени да се работи уж за България, а то всъщност срещу ГЕРБ”, заяви Борисов.

”От сутрин до вечер ние биваме оплювани в медиите”

”От сутрин до вечер ние биваме оплювани в медиите, от сутрин до вечер... Аз не знам за какво са ни похвалили? Напротив, там, където сме дали най-добри резултати, обикновено водещите казват: ”Няма да си говорим за магистрали, за такива, за такива, за такива работи.” Сиреч там, където сте добри, няма да си говорим. Дайте да си говорим, че Доган ви нарекъл диктатор. Всичко, което срещу мен каже Ахмед Доган, Христо Бисеров, е комплимент. Всичко, което говорят Станишев, Овчаров и компания е комплимент за мен, когато говорят срещу мен, защото българите много добре ги знаят какви са и много добре знаят какво правим ние, как реагираме при всеки сигнал за корупция или за каквото и да е било – не съм пожалил никого. Така че това е тактика. Те искат да изнесат битката срещу нас не в България, защото ще я загубят. Те ще я загубят. Те я губеха избор след избор. Аз съм се явявал досега на избори по техния Избирателен кодекс”, коментира премиерът.

Той коментира и поведението на Сергей Станишев по времето когато е бил на власт и това, че не е искал да се консултира с ГЕРБ за изборите, въпреки, че партията на Борисов е водела в социологическите агенции.

”Диктатор върху кой?”

”Не, Станишев ни посрещна тук и каза: ”Тези циркаджии не ме интересуват.” А сега ние ходим и всеки ден ги питаме: ”Дайте да направим Избирателен кодекс нов, който да ви е всичко, както искате. Тогава тези хора направиха медийните групи. Тогава изкупиха медиите. По мое време нито една не се е изкупила, нито нова се е създала. Що за цинизъм на ДПС е това техният депутат да е там? Не е изключен, там си е. Откъде-накъде ще ни ги преписват на нас и Доган ще ме вкарва в доклад и ще ме нарича диктатор или този Бисеров, който съсипа СДС и съсипа синята идея за десетилетия и след такива като Бисеров, никога сините няма да се вдигнат, откъде-накъде? Те с факти не говорят. Те числа не използват”, допълни премиерът.

”В Брюксел – Бойко ни побеждава и понеже ни побеждава, той е дисциплиниран, ама и диктатор. Диктатор върху кой? Пребихме миньорите като тях ли или пребихме хората на ”Орлов мост”? Напротив, аз ги каня тук, говоря с всеки по най-важните теми, касаещи демокрацията ГЕРБ ги е защитил в пълен обем”, каза още той

По думите му Станишев, не случайно той говори, че не иска да е премиер и е важно да има обединение и широка коалиция. ”Той знае, че сам не може. И ако не е пак ДПС да го цунка, нищо няма да направи”, посочи Борисов.

Премиерът убеден, че ще има задържани стрелбата по Баретата

Борисов е убеден, че ще има арестувани за стрелбата срещу Златомир Иванов - Баретата и коментира, че въпросът се преекспонира.

”Факт е, че простреляният пред Съдебната палата има влязла в сила присъда, осъден на първа инстанция от български съдии. Тук и полицаи, и прокурори са работили добре и той е получил вече присъда, от знаковите фигури в организираната престъпност и осъден за организиране на престъпна група. Аз мисля, че ние прекалено засилваме, сами даваме възможност да се коментира България по тази тема”, заяви Борисов.

”Само преди две-три седмици разстреляха в Париж три жени...В Швеция застреляха премиер. В Сърбия застреляха премиер, в САЩ стрелят по президенти няколко пъти, но никой не бичува страната си. Виждате, не минава и ден в САЩ да няма някой отвлечен, убит ученик, стрелба по училища. Нещо, което е сто пъти по-тревожно от риска някой днес да ти стреля по детето, малоумник или превъртял, което става почти всеки ден там, в последните един-два месеца, отколкото да стрелят по един такъв бос. Разбира се, че не е приятно. Разбира се, че аз съм убеден, че ще бъдат задържани. Така както извършителите на много от убийствата вече имат доживотни, дори някои осъдителни присъди”, допълни премиерът.

” Това, което се случи в залата с Ахмед Доган, защото е важно, ние първо с декларация в парламента го осъдихме като акт. Той не е хубав – дали ще метнат яйце, дали ще извадят газов пистолет, размихме се – дето се вика – с най-малкото. Притеснително е, че след това беше пребит като куче от тези борци за демокрация. Безспорно осъдихме най-тежко това, което извършиха срещу Ахмед Доган в залата. Но и последващите действия показаха едно друго лице на ДПС. И не един и двама човека те са пребили в страната по време на предизборни кампании или, че са несъгласни с тях, включително и наш представител в Кърджали”, каза още Борисов.

Новият шеф на енергийния регулатор ще е жена

Премиерът съобщи, че вече се е спрял на кандидат, който да оглави Държавната агенция за енергийно и водно регулиране след освобождаването на Ангел Семерджиев. Той обаче посочи, че ще представи кандидатурата в сряда.

”Искам да е максимално обществено добре приет и ми се ще да е жена този път, защото те имат повече доверие, генерират повече доверие в обществото, когато излязат и говорят по важните теми за деня”, обясни Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България