След първите 100 дни управление на Орешарски

ДПС критикува кабинета за свенлива кадрова политика, БСП го хвали за диалогичността

Сергей Станишев и Лютви Местан. Сн. БГНЕС

След първите 100 дни на кабинета "Орешарски" лидерите на двете партии, които подкрепят набеденото за "експертно правителство" – Сергей Станишев (БСП) и Лютви Местан (ДПС) похвалиха обилно министрите. Председателят на социалистите направи извода, че до момента "не е имало правителство, което да е по-отворено за диалог с гражданското общество от сегашното". "Чувайки различно мнение, коригира своите действия", обясни как работи кабинетът Станишев.

За сметка на откровените похвали от страна на лидера на социалистите, председателят на ДПС Лютви Местан използва стария похват - похвала чрез критика. "Свенливост по отношение на кадровата политика" - такава негативна страна на управлението на Орешарски откри Местан. И поясни, че има предвид не само неудачните кадрови решения, но и темповете, с които властта успява да преодолее тежкото наследство на "калинките".

Лидерът на ДПС използва момента, за да върне прехвърли вината на ГЕРБ и разшири метафоричното значение на станалите популярни по времето на Борисов назначени на държавни постове "калинки". Според Местан в тази категория влизали от "необразован човек или такъв с фалшива диплома, който е изпълнявал определени функции", до "чисто политически назначения".

Той съобщи, че в редица министерства документно са регистрирани предложения на партийните структури на ГЕРБ, подпечатани с печата на партията, които са заведени официално и са се превърнали в част от официалния документооборот. Той даде пример с писмено предложение от областен управител и областен координатор на ГЕРБ, който иска определен човек да оглави една от регионалните здравни каси. Върху подписа имало партиен печат.

Местан се обяви за създаване на анкетна комисия на парламента, която да проучи колко такива назначения е имало по времето на ГЕРБ, и допусна, че са хиляди. Според него подобни документи има в Министерството на здравеопазването и в Министерството на труда и социалната политика. Зад предложенията стояло приложено протоколно решение от заседание на общинските структури на ГЕРБ и областната структура на партията, обясни председателят на ДПС.

Местан посочи, че сто процента от такива предложения са уважени от съответните министри, макар че посочените кандидати са заели длъжността с конкурс. За място, заето с конкурс, има предварително протоколирано предложение на партийната структура, изпратена до министъра, заведена до деловодството и след това предложените печелят конкурсите, поясни той, като уточни, че става въпрос за стотици, дори за хиляди такива назначения.

"Важното е, че правителството работи, и то на базата на ясни политически и икономически ангажименти пред българското общество. БСП подкрепи правителството и пое сериозната, тежка отговорност да бъде мандатоносител с ясен ангажимент да започнем да реализираме промяна за страната и промяна в работата на институциите", коментира от своя страна Сергей Станишев.

Той изтъкна още, че "покрай цялата пушилка и страсти по протести в една и в друга посока много често се губел съдържателният разговор и за това какви промени се правели".

Веднага след това лидерът на социалистите се зае с изброяване на постиженията на Орешарски. Според него за първи път от десетилетия има намаляване на цената на тока, а след 4 години замразяване на всички социални разходи те са станали приоритет и още първите стъпки на правителството били в тази посока.

"Това са само първи стъпки, но БСП ще подкрепя правителството, ако вижда продължаване на тази политическа линия на промяна, така и ще изисква от него да следва тази линия и тази програма, която предстои да се обсъди. Тогава очакваме много по-системни действия за реализация на промяна и съживяване в икономиката, подкрепа на българското производство, на малките и средни фирми, което започна с разплащане към фирмите, ускорено връщане на ДДС, много по-ясна социална ангажираност и план за действие. Като партия, която е мандатоносител, ще имаме своите изисквания към политиката на правителството", заключи Станишев.

Според Местан пък достойнство на кабинета е, че е успял да издържи на много силния натиск за бърза оставка.


"Българското общество е освободено от усещането за полицейщината", отчете още Местан. И добави, че правителството на Орешарски е антипод на силовото управление на ГЕРБ.


По повод вчерашния протест пред парламента Местан коментира, че няма как ГЕРБ да бъде моралното лице на протеста, защото тази партия е част от първопричините, които го породиха. "Протестът е срещу "тефтерчето" на Филип Златанов - ярък пример за задкулисието и няма как продуцентите на тефтерчето да бъдат моралните лица на този протест", коментира още Местан, но не спомена нищо за назначението на медийния бос Делян Пеевски (ДПС) за шеф на ДАНС, което всъщност предизвика масовото недоволство, нестихващо и до днес.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?