ДПС минава в режим на "поливалентност на политическото взаимодействие"

Партията ще се бори за 30 кметски места

ДПС минава в режим на "поливалентност на политическото взаимодействие"

ДПС минава в режим на "поливариантност на политическо взаимодействие" с акцент върху върху 80-те общини, където движението би имало решаващо значение за избора на кмет на предстоящите местни избори наесен. Това обяви лидерът на партията Лютви Местан пред бТВ. Според него в други 30 общини ДПС има шанс сама да спечели властта.

"След култовата реплика на г-н Костов, че ДПС е проклятието на България, в продължение на 15 години взаимодействието на ДПС с левицата беше безалтернативно. Дясното реши да издигне Берлинска стена между политическия център и себе си", коментира Местан.

"ДПС без да затваря диалога с левицата, казва, че като либерална партия, ще води разумен диалог с дясното. Това е стратегия за изграждане на реален центристки образ", допълни той.

Местан заяви, че не се страхува, че и кандидати за кметове на ДПС може да се окажат притежатели на съмнително скъпи имоти.  Той посочи, че хасковският кмет Георги Иванов е "припознат от Реформаторския блок за кандидат за пети мандат". Местан отхвърли твърденията, че кметът на Хасково е близък до ДПС. "Или Реформаторският блок не са десни, защото припознават един недесен кандидат за кмет, или, ако той е човек на ДПС, означава, че ние определяме решенията на Реформаторския блок", каза Местан.

Той припомни, че Георги Иванов е станал кмет първоначално с подкрепата на СДС, а по-късно зад него са заставали и БСП. Агитирал е и с лозунга "Ако не искате в понеделник да сте рая, гласувайте в неделя!".

Според лидера на ДПС в Хасково има класически пример за контролиран вот. На евроизборите Реформаторският блок има 2332 гласа, а когато кметският син оглавява депутатската листа, подкрепата за дясното обединение скача до 15 565 гласа.

"Този, който е посегнал към контролирания вот, няма право да изгражда образа на борец срещу контролирания вот", заяви Лютви Местан. Спорен него "казусът "Хасково" не сваля, а съдира моралната маска на реформаторите".

Пренареждане на управленската формула

"Добрата новина за България ще е този кабинет да не издържи в тази формула – най-важното е управлението да бъде от нормални системни партии", коментира Лютви Местан.

Той призна, че ДПС има "диференцирано отношение към участниците в управленската формула" като едно е отношението към Патриотичния фронт и Реформаторския блок, а друго – към "г-н Борисов".

"Противно на идеята за изолиране на ДПС, аз виждам в г-н Борисов един премиер, който е стигнал до естественото заключение, че редица стратегически за България (въпроси – бел.ред.) с оглед нашия евроатлантически избор, не могат да се случат без разумен, градивен диалог с ДПС", заяви Местан.

В същото време той коментира, че се наблюдава "криза на толернантността", която се превръща в "криза на демократичния модел" с включване на "фашистки партии" и плъзване на дясното по оста на националпопулизма.

Местан не пропусна да атакува здравния министър Петър Москов, като определи изказването му за "тумора ДПС" като "събирателен образ на десния болшевик".

"Този министър трябва да бъде оставен да се нареформира. Неговият проблем вече не е ДПС. Неговият проблем са лекарите, защото рефренът "Оставка!" се чува под неговите прозорци", каза Местан. По думите му има предположения, че зад обединяването на болници прозират корупционни интереси.

По отношение на Патриотичния фронт, Местан за пореден път цитира доклад на ПАСЕ, според който това е ултранационалистическа партия.

Наскоро ДПС влезе в сблъсък и с Патриотичния фронт заради Арменския геноцид. Като използва иносказателния израз "събитието от 1915 г.", Лютви Местан заяви, че не бива исторически трагизми да се превръщат в разделителни линии и не трябва народите да отговарят за решенията на "лудите глави".

"Въпросът със събитието от 1915 г. по време на Първата св война не може да стои между Лютви и Антон, защото ние стоим в XXI век, а тези събития са от XX век", каза Местан.

КТБ и други неща, с които ръководството на ДПС няма общо

Българските граждани са длъжни да знаят какво се е случило в "това пусто КТБ", заяви Местан. Той припомни, че 1000 договора за депозити са били преобразувани от преференциални в нормални.

"Законът казва, че ако г-н Хекимян или г-н Иванов, или г-н Костов са имали преференциален влог, по който получават не 2, а 10% лихва, фондът не възстановява парите на тези хитреци", каза лидерът на ДПС, като обясни, че фамилиите са произволно избрани.

Местан настоя списъкът с преференциалните влогове да излезе на светло, както и да се разбере "чии дъщери са имали договори под масата". Според публикации фирма на дъщерята на Иван Костов е била консултант на КТБ, за което е получавала по 30 000 лева месечно.

Местан отново напомни, че е поискал от прокуратурата да провери дали ексшефът на КТБ Цветан Василев не укрива данни за престъпление заради думите, че показанията му са записани и се съхраняват в сейф.

По отношение на друг клиент на съдебната система - Христо Бисеров, председателят на ДПС подчерта, че той се е влял в редиците им "като политик със своя биография, неговият генезис на политик не е свързан с ДПС".

Бисеров започна политическата си кариера от СДС, където беше главен секретар на партията и получи прозвището "сивия кардинал". По-късно Бисеров беше изключен от СДС, заедно с Йордан Цонев, по предложение на Иван Костов. Тогава Бисеров и Цонев се вляха в редиците на ДПС, като Бисеров стана заместник-председател на ДПС и зам.-председател на Народното събрание от квотата на ДПС.

Почетният председател на ДПС Ахед Доган "има неподражаем, дълбок анализ. Мисля че българската публика губи от факта, че напоследък все по-рядко опубличава анализите си, но ние имаме привилегията да черпим от неговите анализи. Това, което споделих днес беше в пълно съзвучие с неговите анализи", каза в заключение Лютви Местан.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?