ДПС настоя за атестиране на Висшия ислямски институт

След среща с председателя на ДАНС Цветлин Йовчев, от ДПС заявиха, че е редно държавата да предприеме действия за акредитация на Висшия ислямски институт в София, за да не се допуска "пренасяне на нетрадиционен ислям“ в страната.

ДПС поискаха срещата с Йовчев след операцията на агенцията в Родопите за разбиване на огнища на "радикален ислям".

Депутатът Камен Костадинов коментира пред репортери, че двете страни са стигнали до извода, за да не се пренася "нетрадиционни за ислямското вероизповедание трактовки и отклонения от него чрез лица, които се обучават в Саудитска Арабия“, е редно държавата да предприеме действия по акредитацията на Висшия ислямски институт в София.

Според Костадинов целта е обучението на духовните лица да става тук.

Друг извод от срещата, подкрепен и от шефа на ДАНС, е бил, че в агенцията липсва достатъчен експертен капацитет и потенциал по въпросите на ислямското вероизповедание, каза Костадинов.

Там има много течения и клонове, чието оценявани от недостатъчно добри специалисти, би могло да доведе до погрешни изводи, допълни депутатът.

По-рано ДПС излезе с декларации по повод спецакцията "Имами", като изрази съмнения, че ДАНС е разполагала с достатъчно оперативна информация и данни за тази операция.

Споделяне

Още от България