ДПС настоява БНР да върне в ефир програмата на турски на средни вълни

ДПС настоява БНР да върне в ефир програмата на турски на средни вълни

ДПС ще предложи на парламентарната комисия по култура и медии да сезира Съветът за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията за това, че на 31 декември БНР изключи предавателите на средни вълни в Шумен, Салманово, на Разград, Кърджали, Дулово и Търговище. Това обяви в четвъртък депутатът от движението Четин Казак.

"От 1 януари предавания на БНР на средни вълни се излъчват само на предавател Видин. Това действие на БНР засегна хиляди български граждани, които редовно слушат ежедневните предавания на турски език по националното радио", заяви Казак и посочи, че БНР излъчва тези предавания от 1945 г. без прекъсване, освен по време на възродителния процес.

"По силата на Закона за радиото и телевизията БНР и БНТ имат задължението наред с излъчване на предавания на официалния български език, да излъчват и изготвят предавания на майчин език”, посочи Казак като поясни, че официално предаванията не са спрени, но стават недостъпни за голяма част от регионите в страната. "Получихме много оплаквания от сънародниците ни от тези райони”, каза още Четин Казак.

"Това ни кара да реагираме като отправяме апел и сезираме СЕМ, Комисия за регулиране на съобщенията и Комисията по култура и медии в Народното събрание да изслушат генералния директор на БНР Радослав Янкулов и да се предприемат всички необходими действия и стъпки за възстановяване възможността и достъпа на българските граждани до предаванията на турски език на БНТ”, обясни Казак.

Споделяне

Още от България