ДПС настоява за реформа на ЕС, която да доведе до по-задълбочена интеграция

Мустафа Карадайъ

Европа е на кръстопът. Като системна и демократична партия ДПС ще бъде активен участник в дебата за бъдещето на ЕС и ще продължи да настоява за такава реформа на Съюза, която да доведе до по-задълбочена интеграция. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, цитиран от БТА, при откриването на Конференция "ЕС в търсене на смисъл" в Информационното бюро на Европейския парламент в България.

 

Конференцията е организирана от евродепутата от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк.

Приоритети за ДПС е превръщане на Европа и Балканите в зона свободна от радикализъм и национализъм; обединен ЕС, който е категорично отрицание на Европа на различните скорости; интеграцията на Западните Балкани на основата на българския етнически модел, заяви Карадайъ. ДПС е против политиката на Европа "а ла карт", коментира той.

Според Карадайъ реформата в ЕС трябва да е институционална и ценностна. ЕС има нужда от обща и синхронизирана външна политика, от обща европейска отбрана в рамките на НАТО, от обща охрана на границата на съюза, заяви той.

ДПС ще продължи да бъде предвидим и конструктивен партньор и да работи по тези важни за Европа теми, както в България, така и в рамките на европейските институции, посочи Карадайъ. Той допълни, че ще продължат да са твърда опозиция на всяко допускане на крайни национализъм и екстремизъм.

В дните след католическия Великден и преди православния Великден искам да завърша с оптимизма на истински европеец, с надеждата за по-добра Европа, за повече мир, солидарност и хармония, каза още Карадайъ.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?