ДПС не е в листата на невъзможните партньори за ГЕРБ и СДС

ДПС не е в листата на невъзможните партньори за ГЕРБ и СДС

ГЕРБ и СДС внесоха 9999 подписа, с които коалицията между двете партии регистрира в ЦИК коалицията си за явяване на парламентарните избори. До няколко дни ще станат ясни и кои ще са кандидат-депутатите от двете структури. Списъците ще бъдат оповестени след седмица.

Като невъзможни партньори от лидера на СДС бяха посочени "прокремълската БСП и техните сателити". Интересно е, че ДПС не беше посочено в този списък, а Христов не отговори на изричен репортерски въпрос по темата. Организационният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов на практика също не изключи коалиция с Движението. На въпрос дали само БСП е невъзможен партньор, той отговори:

"Нека да изчакаме да минат изборите, да видим какъв ще бъде вотът на българските избиратели, защото по никакъв начин не искам да предпоставям едни или други формации, които да се противопоставят между политическите играчи на тези избори. Нека да не коментираме нещо, което все още не се е случило".

Подписите за регистрирането на коалицията внесоха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, депутатът от ГЕРБ Тома Биков и лидерът на СДС Румен Христов.

"Доказахме, че имаме воля да градим България и да постигаме видими резултати и да носим отговорност. Нашата рецепта за успех е "Работа, работа, работа". Заедно с коалиционните ни партньори от СДС имаме програма с ясни цели и приоритети", обясни Дариткова. Бойко Борисов също ще бъде водач на листа.

ГЕРБ и СДС не казаха какво ще е съотношението на представителите на двете партии в листите. По неофициална информация на партията на Румен Христов ще бъдат дадени около 5 избираеми места. 

Няма изненада в това, че и на тези избори ГЕРБ ще се възползва от "марката" СДС. Двете партии се явяват заедно от евроизборите през 2019 година насам.

През годините преди това СДС често е търсил сближаване с ГЕРБ, а след това се е опитвал да се разграничи от партията на Борисов. Така беше и през 2013 година, когато партията реши да се обърне към новосъздадения по това време Реформаторски блок. След изборите през 2014 година обаче тогавашният председател на СДС Божидар Лукарски обяви, че позицията на РБ против участието на Борисов като премиер в следващото управление е била "предизборен трик за вдигане на електората". Стигна се до коалиция между ГЕРБ и РБ. Борисов стана премиер, а Лукарски – министър на икономиката, който често заставаше на позицията на ГЕРБ при спорове между по-голямата партия и "реформаторите".

Реденето на листи

Номинациите на кандидати за депутати в ГЕРБ приключиха, а част от водачите на листи вече са ясни, макар и неофициално. Предстои премиерът Бойко Борисов да каже последната дума за листите.

Очаква се самият той да бъде първи в 25 МИР в София, където по традиция се води т.нар. лидерска битка. Вероятно Борисов, също като лидера на БСП Корнелия Нинова, ще е първи в листата на ГЕРБ и в Пловдив.

Настоящи, а и бивши министри ще бъдат издигнати като водачи на листи от ГЕРБ и СДС. Вероятно сред тях ще е и настоящият здравен министър Костадин Ангелов, както и този на финансите – Кирил Ананиев.

Социалният министър Деница Сачева ще е първа в Добрич, където стана областен шеф на ГЕРБ. Министрите Красен Кралев, Екатерина Захариева, Красимир Вълчев, както и Петя Аврамова също са водачи.

В София водач се очаква да бъде и вицепремиерът Томислав Дончев, но все още няма информация кой ще е първи в третия избирателен район в столицата. Преди дни медии обявиха, че това ще е Ивайло Цветков-Нойзи, който на последните парламентарни избори подкрепяше коалицията на ДСБ "Нова република". В деня, в който го спрегнаха за водач на листата на ГЕРБ, Цветков лаконично написа във Фейсбук: "Не, не е вярно. Приятен ден".

По неофициална информация първи места ще има и за бивши министри като Николина Ангелкова и Николай Нанков. Ангелкова вероятно ще е водач в София-област. Сред спряганите имена за водачи е и това на бившия вътрешен министър Младен Маринов.

Очаквано председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова ще е водач в Смолян, а председателят на парламента Цвета Караянчева – в Кърджали.

Възможно е в Пловдив на избираемо място да бъде поставен настоящият областен управител Дани Каназирева. 

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?