ДПС: Не профанизирайте закона за образованието със "забрадки" и символи

ДПС: Не профанизирайте закона за образованието със "забрадки" и символи

Зам.-председателят на ДПС и шеф на парламентарната образователна комисия Лютви Местан заяви в петък, че е недопустимо "профанизирането на важната тема за закона за училищното образование чрез свеждането ѝ до някакви забрадки или други символи". Така той коментира решението на МС от предишния ден, когато под председателството на вицепремиера Емел Етем министрите отложиха важния закон, внесен от другия вицепремиер Даниел Вълчев, който е и министър на образованието.

Проектът, който би трябвало да трасира реформата в средното образование, предвижда и това в училище да не могат да се носят религиозни символи. Вълчев напусна вбесен заседанието и на въпросите защо законът не е минал, отговори лаконично "Питайте ДПС".

Лютви Местан заяви, че не може да коментира законопроекта по същество, защото все още не е постъпил в Комисията по образование. Документът е качен на страницата на МОН отпреди един месец, точно за да могат заинтересованите страни да го изчетат и да дават мнения и препоръки, които след това да бъдат отразени. Местан обаче чака законопроектът да влезе в комисия. Той допълни, че за тогава ще остави коментарите си дали е редно толкова важен закон да се приема през последните дни от мандата на едно или друго Народно събрание.

Местан призова всички участници в законодателния процес - министри и депутати, да се въздържат от профанизирането на дебатите по един толкова важен закон. "Подобен закон, който има амбицията да кодифицира цялата нормативна уредба на средното образование, предучилищното възпитание и подготовка на децата трябва да се приеме в присъствието на титуляра на изпълнителната власт - министър-председателят", заяви още Местан.

Междувременно ресорният за училищното образование зам.-министър Кирчо Атанасов (БСП) коментира, че няма явни признаци, че и на следващото заседание на Министерски съвет законопроектът ще бъде отложен.

"В закона намира отзвук всичко онова, което е стремежът на образователната общност – ред, дисциплина и образователни принципи", коментира той.

Според министъра няма връзка между скандала в село Рибново, чийто кмет и преподавател по ислям бяха разпитани от ДАНС по сигнали за налагане на радикален ислям, и отлагането на законопроекта вчера. Той отказа да коментира поведението на коалиционния партньор ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България