ДПС: Не сме част от политическото блато; Доган е единственият държавник

ДПС: Не сме част от политическото блато; Доган е единственият държавник

Проблемите на жълтите павета се решават на жълтите павета, а не другаде. Опитите да ни включат и ДПС в политическото блато, което е следствие на войната на институциите, няма да успеят. Това декларира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в сряда по повод протестите, провокирани от събития, осветили именно ДПС, Ахмед Доган и Делян Пеевски като символ на превзетата държава.

"Още в  началото на противопоставянето на институциите ние предупредихме, че войната между институциите ще доведе до политическа, парламентарна и конституционна криза", каза Карадайъ и премина към разбор на събитията около т.нар. лятна резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк "Росенец" край Бургас.

"Проблем на Росенец няма! Ако някой има претенции, за каквито и да са според тях нарушения, то има компетентни органи, които могат да се сезират. Тези въпроси не се решават нито на територията на частен имот, нито на официален плаж законно отдаден на концесия, нито на камънака, който всички видяха", каза Карадайъ и продължи:

"На Росенец бяха едни бутикови партийки с дежурните протести и протестиращи и едни организирани агитки, за които вчера разбрахме кой и как ги организира, с бомбички и запалителни течности. Преди 1-2 седмици четох по медиите, че медийно-политическата група "Капитал" се заканва за мира в страната. Може би затова бяха на Росенец, но не им сe получи".

Изявлението завърши с възхвала на ДПС и основателя му Ахмед Доган, определен като "единствения държавник в най-новата ни история".

"Ние 30 години сме пазители на мира, сигурността, демокрацията и евроатлантическата  посока на развитие на страната. Поздравления за Младежкото ДПС, които бяха на висота, не се поддадоха на провокациите, не допуснаха да се реализира предварително подготвения сценарий за посегателство върху частна собственост на единствения държавник в най-новата ни история – д-р Ахмед Доган. Защитиха Конституцията, законността, демокрацията, правото на неприкосновена собственост, мира и сигурността на страната", заяви Карадайъ .

Ето и хронологията на събитията, довели до "проблемите на жълтите павета", както ги наричат ДПС:

На 7 юли съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и негови съпартийци пристигнаха с гумена лодка до брега край морския сарай на Доган, който през годините се сдоби с 200- метров кей, а охранителите на сарая не допускат никого до плажа под предлог, че пътят към имота е частен. Макар че плажната ивица е публична държавна собственост, Христо Иванов бе посрещнат от анонимни гардове, които не го допуснаха на брега и го изблъскаха в морето, докато той ги призоваваше да се легитимират.

На 8 юли президентът Румен Радев, под чиято "шапка" се води НСО, обяви, че гардовете са от НСО и настоя държавната охрана на Доган и Пеевски да бъде снета – нещо, което зависи от МВР и ДАНС. Президентът освен това поиска правителството и прокуратурата да проверят обектите в парк "Росенец".

На 9 юли прокуратурата влезе в президентството заедно с въоръжени полицаи и служители от Бюрото за защита към главния прокурор и арестува двама президентски съветници, повдигайки им доста съмнителни обвинения.

Същия ден пред президентството се събра спонтанен протест по призив на граждански активисти. Дойдоха хора от различни краища на политическия спектър в защита на президента Радев и срещу олигархичния модел на управление, олицетворяван от депутата бизнесмен Делян Пеевски и охраняван от Иван Гешев.

На 10 юли хиляди граждани поеха към парк "Росенец", за да се включат в акцията "Масово ходене на охраняем плаж". Там бяха посрещнати от кордони жандармерия, завардила всички подстъпи към плажа край сарая на Доган, но междувременно вътре бяха допуснати хиляди активисти на ДПС, докарани с автобуси от цялата страна и разположени като жив щит около имението на Доган. След стълкновения с полицията и настояване както на Христо Иванов, така и на бургаския кмет Димитър Николов (зам.-председател на ГЕРБ), част от протестиращите бяха допуснати до плажа.

Премиерът поиска оставката на шефа на Областната дирекция на полицията в Бургас Радослав Сотиров, но вътрешният министър Младен Маринов не я прие.

Многохилядните протести в София навлизат в седмия си пореден ден, съпровождани от сходни демонстрации в други градове.

Споделяне

Още по темата

Още от България