ДПС няма да подкрепи актуализацията на бюджета на първо четене

ДПС няма да подкрепи предложената от правителството актуализация на бюджета, която се очаква тази седмица да мине през ресорните парламентарни комисии и следващата да влезе за обсъждане на първо четене в залата. Депутатът Алиосман Имамов коментира, че за второто четене "ДПС си запазва правото да проучи предложенията и да обсъди въпроса отново“. Другата опозиционна партия – БСП, също няма да подкрепи актуализацията, каквато не е правена от 1996 г.

По думите на Имамов едно от възраженията на движението срещу актуализацията е, че тежестта от кризата не се поделя справедливо.

"Земеделските производители, самоосигуряващите се и дребните търговци продължават да носят основната тежест от кризата“, каза Имамов.

По думите му липсват мерки за стимулиране на икономическата активност, няма политики, които да бъдат насочени директно към повишаване на икономическия растеж. Според Имамов това е и основната причина за проблема с приходите в бюджета.

"Освен това няма текстове, които да показват как ще бъде изразходван оперативният резерв, който е на разположение на премиера и на МС, а той се увеличава на 1.143 млрд. лв.″, посочи Имамов. Липсвал и текст, който да гарантира размера и времето за изплащането на премиите на тютюнопроизводители.

Според ДПС не е ясно по какъв начин са определени министерствата, при които няма да има 20 процента съкращения, както и тези, при които ще има по-малки съкращения.

Няма отговор на въпроса защо съкращенията на средствата на висшите учебни заведения и на БАН са по-големи от тези на някои министерства, както и по какъв начин са определени процентите за съкращаване на разходите за вероизповеданията, каза Алиосман Имамов и допълни, че ДПС не вижда политики в тези съкращения.

ДПС е и против намаляването на субсидиите на общините, което също е заложено в актуализацията.

Споделяне

Още от България