ДПС няма да подкрепи кабинет със служебни министри

ДПС няма да подкрепи кабинет със служебни министри

ДПС няма да подкрепи кабинет с участието на министри от служебното правителство. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на партията Йордан Цонев. Според него зад служебните министри Асен Василев и Кирил Петков се виждала "дългата ръка" на бизнесмена Иво Прокопиев. По думите му с тяхното присъствие лъсвал модел на задкулисие.

"Като зрители на процеса по избор на кабинет, това което виждаме, ни отдалечава от съставянето на правителство. Защото политическата немощ на преговарящите се крие зад мантри "Далеч ДПС", каза Цонев.

Той твърди, че ДПС не участва в преговорния процес по съставяне на ново правителство от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", въпреки срещата която имаха на 25 юли.

"ДПС не е участник в преговорния процес. Получихме една куртоазна покана, срещата продължи 30-40 минути", каза Цонев.

По думите му партията е била поканена на една единствена среща, на която от "Има такъв народ" са заявили, че разговорите с ДПС се водят в духа на парламентаризма.

"На нас ни беше казано, че не искат подкрепа от ДПС, макар да ни запознаха с приоритетите си. Ние казахме: щом не искате подкрепа, няма да я получите. Казахме, че целта ни е възстановяване на парламентаризма и държавността", заяви заместник-председателят на ДПС.

В сряда от "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме" обявиха, че ще подкрепят нов кабинет само, ако ГЕРБ и ДПС нямат нищо общо с него. Поискаха и имена на новия премиер и министри, защото не могат да дадат подкрепа на всяка цена, ако нямат доверие в тях.

Днес Йордан Цонев също посочи, че съставът на правителството има значение, за да получи подкрепа от ДПС.

"Нашето решение е да изчакаме края на преговорите и да видим състава на правителството. Ако трябва да дадем нашия принос, без да участваме, бихме го направили. Огромно значение има обаче и персоналният състав", каза Йордан Цонев.

Засега от "Има такъв народ" не смятат да обявяват имената на новия кабинет. Обявиха, че ще направят това едва след като получат мандат за съставяне на правителство от президента.

Споделяне

Още по темата

Още от България