ДПС: Няма време за промени

Ден по-рано от предварително планирания график от "Дондуков"2, лидерът на ДПС Ахмед Доган и неговият заместник Лютви Местан се срещнаха с президента Георги Първанов по повод обнародването на закона за местните избори.

На излизане от президентската администрация, Доган, който напоследък е доста разговорлив, демонстративно отказа да говори пред репортерите.

Зам.лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че още днес - утре трябва да започнат консултации както между парламентарно представените сили вътре в коалициите, така и между тях, за да не се даде "никакво основание президентът да наложи вето върху закона за местните избори".

"Технологично време за промени в самия закон за местните избори няма. По-скоро трябва да се задействат механизмите на диалога, на търсенето на съгласие както вътре в коалициите, така и между парламентарно представените политически сили за намирането на удачното разпределение квоти в ЦИК", заяви Местан. Според него, проблемът около закона за местните избори е вътрешно коалиционен.

ДПС смята, че до края на седмицата постигането на съгласие е възможно, като на самите срещи ще се реши в какъв документален вид ще бъде скрепено.

"Когато се постигне съгласие между всички страни няма нужда от вето", посочи той.

"При всички случаи винаги, съставът на ЦИК е следствие на постигнато съгласие между парламентарно представените политически сили. На нас и без това ни предстоят консултации за разпределение на квотите, оттам нататък самите коалиции помежду си да постигнат съгласие за имената на хората, които ще влязат в състава на ЦИК", каза Местан.

Според "аритметичния коефициент" на ДПС, разпределението на квотите в 21-членния ЦИК за местните избори ще е следното: НДСВ получават 10 места, ОДС и Коалиция за България по 4, ДПС - 2, а НИЕ - 1 място.

По-рано днес, след като излезе от среща с президента, лидерката на ОДС Надежда Михайлова изрази надежда, че коалицията ще получи 5 места в ЦИК.

Запитан дали депутатите ще имат ваканция, Местан каза уверено: "Ще има ваканция!".

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?