След декларацията за ”езика на омразата”

ДПС обвини БСП в дълбоко неприемливо и антидемократично поведение

Местан иска ”ДПС-моделът” да се интернационализира чрез Украйна и укрепи в България

Лютви Местан, сн. БГНЕС

ДПС възропта в събота срещу поведението на коалиционния си партньор БСП, определяйки поведението на социалистите като ”дълбоко неприемливо”. Повод стана декларацията срещу използването на езика на омразата, която бе приета от Националния съвет на БСП в петък вечерта.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че поставянето на ДПС на една плоскост с ГЕРБ и ”Атака” е ”абсолютно некоректно”. Той допълни, че партията му не може да бъде укорявана за това, че е поставила в дневния ред на Народното събрание въпроса за нерешените права и свободи на българските граждани. ”Това е наш политически дълг”, допълни Местан в реч пред структурите на партията в Шумен.

Въпреки протеста срещу позицията на ДПС, Местан обясни, че декларацията няма да има ”фатално” въздействие върху управляващата коалиция.

”Смисълът на управлението не може да се сведе до само една тема, колкото и важна да е тя. Освен това, по същество това е въпрос на парламента и не ангажира пряко отговорността на премиера Орешарски. Смисълът на управлението на кабинета ”Орешарски” не може се редуцира до една тема. Но по тези теми ние ще останем на различни позиции с БСП”, каза лидерът на ДПС.

В петък вечерта разширеното ръководство на БСП изненадващо вкара и коалиционния си партньор в декларация, озаглавена "Срещу омразата, за изкуството да живеем заедно“.

"БСП е силно обезпокоена от тази омраза. Отговорност за този език носят и политическите сили в парламента, особено ГЕРБ. ”Атака“ и ДПС също си служат с този агресивен език“, гласи политическия документ, който бе изчетен от Велислава Дърева. Тя допълни, че езикът на омразата постепенно еволюира в политика на омразата.

В декларацията се споменава темата за вакъфските имоти, която директно препраща към ДПС. Главното мюфтийство води дела в съдилищата в цялата страна с претенция за собственост върху тях.

Лютви Местан смята, че ”не поставянето на въпроса генерира напрежение, а нерешаването на тези проблеми и дискриминационното отношение”.

”И в този смисъл има много по-голямо основание в един ред да бъдат поставени ГЕРБ, БСП и Атака, защото те на няколко пъти и в рамките на 42-то Народно събрание образуваха ад хок антидемократично, антиконституционно, антиевропейско мнозинство”, обясни лидерът на ДПС.

Той даде за пример подкрепата за удължаването на мораториума върху купуването на земя от чужденци.

”От ДПС не може да се очаква да премълчава нито проявите на дискриминационно отношение, нито да остави нерешени въпроси, свързани с фундаменталните човешки права. Напрежение се генерира от упорития отказ от страна на останалите партии, образували антиевропейски, антидемократичен съюз, чрез който поставят България извън европейските стандарти”, каза още лидерът на ДПС.

В коментар за събитията в Украйна Местан обясни, че ”ДПС-моделът заслужава да се интернационализира, а във вътрешен план трябва да се укрепи”.

”Ситуацията в Украйна ще се успокои, именно ако се намери балансът между етнорелигиозните различия и се проумее, че в днешния свят няма друг изход за националните държави”, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България