ДПС обяви Валери Симеонов за "бушон" на скандалите в държавата

След драмите с НДК и "суджукгейт" движението смята, че трябва дебат за състоянието на българската демокрация

Велислава Кръстева, сн. БГНЕС

 Валери Симеонов е "бушона“ на скандалите в държавата най-малкото, защото е некомпетентен - един вицепремиер няма опция за лично мнение. Това коментира депутатът от ДПС Велислава Кръстева пред БНТ в неделя по повод завихрения скандал с думите на Симеонов, че трябва да отпадне класът прослужено време, за което премиерът Бойко Борисов заяви, че не е в дневния ред на правителството му .

Запитана дали Обединените патриоти са най-голямата грешка на това управление, тя заяви, че отговорността е на този, който е овластил националистите, "на този който прие формулата, чрез която се опита да си гарантира стабилност на управлението за сметка на стабилността в държавата“.

Според Кръстева Симеонов има сериозни проблеми в усвояването на властта и проявява некомпетентност по отношение на разбирането на функциите, които има един вицепремиер. "Вицепремиер, който ходи да мери звука на заведенията по морето - това е смешно“, коментира депутатът от ДПС. "В същото време с апломб да обещае да махне класа прослужено време, което би намалило доходите на стотици хиляди българи, да предизвика поредния скандал“, коментира още Кръстева.

По думите ѝ, на фона на ежедневни безподобни скандали, обществото все повече губи сетивността си за това кой от кой е по-големият скандал и коментира обвинението срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош за злоупотреба с отпуснати за ремонта на сградата пари..

Или Мирослав Боршош много се е объркал, или има чадър над него, за да си прави частно Министерство на културата с публични средства, каза Кръстева и се усъмни да става дума за такова голямо объркване, каквото се насажда в публичното поле.

"Политиката в сферата на културата се реализира от Министерство на културата чрез едноличния орган на изпълнителната власт – министърът на културата. Там има ред, по който се създават културни институти. Те се създават с решение на МС, за тях се отрежда бюджет и се управляват след конкурс, назначени от тях директори, които са защитили своя концепция“, каза Кръстева. "Къде са парите. Едни 17 млн. изчезват. Има един директор, който отказва да дава бизнес план. Как така отказва? Отказва да се подчини на ресорните си вицепремиери. Как така ще отказва да се подчини на ресорните си вицепремиери? Има си собствена преценка за нещата. На всичкото отгоре назидава“, допълни Кръстева.

Тя определи като изключително уместна намесата на министъра за европредседателството Лиляна Павлова, която като принципал на НДК уволни Боршош, но той бе върнат на работа от премиера Бойко Борисов, а НДК прехвърлен на министъра на културата, след което Боршош подаде оставка.

"Много ме тревожи опитът да се противопоставя култура срещу държава, култура срещу закон, който се случва в публичното поле чрез този опит да си самовменява, очевидно едно неуспешно ръководство на НДК, правомощия, които няма по закон“, каза Кръстева. Според нея само с ясни примери и конкретика може да излезем от мъглата, зад която се опитват да се скрият очевидни законни нарушения.

"Ако г-н Боршош, когото аз познавам, който е естет, уважавам го, има отношение към културата, е бил толкова ценен за българската култура, сигурна съм, че г-н Борисов можеше да го направи него министър на културата“, каза тя.

"Дали скандалът ще бъде частно НДК и отклоняване или усвояване на публични финанси в особено големи размери, или скандалът ще бъде 4 тона суджук - и в двата случая става дума за създаденото чувство за безнаказаност у някои" коментира тя и заформилия се в края на миналата седмица "суджукгейт", според който депутат от Дпс изнудвал за суджуци, филета и кайма от името на Борисов.
.
"Как се допусна това? Кои и как могат да се поставят над закона и каква е диагнозата за състоянието над демокрацията, за което ние от ДПС алармираме последователно месеци и повече от година наред?“, запита Кръстева и обясни, че от ДПС смятат, че трябва да се предизвика един обществен дебат за състоянието на демокрацията.

Споделяне

Още от България