ДПС очаква избори до месец-два, кампанията вече е започнала

Халил Летифов, Снимка: БГНЕС

ДПС очаква парламентарни по-рано от очакваното. Това обясни депутатът от движението Халил Летифов. Пред БНТ той прогнозира, че избори ще има до месец-два. Мандатът на правителството на Бойко Борисов изтича през пролетта догодина. Повече от два месеца обаче има протести с искане за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

В същото време ДПС предлагат съставянето на експертен кабинет като кой да го оглави е въпрос на преговори. Летифов, коментирайки отношенията между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, обясни, че в момента има война между институциите, от която следва колективна безотговорност. Това обаче трябвало да се промени, но, за да се случи това, трябвало да се загърби популизмът.

Вече сме в кампания

"Очевидно е този нарушен диалог между тях, очевидна е тази война срещу институциите. Затова и ние поискахме оставките както на министерския съвет, така и на президента. Това ще е крачка назад, с която смятаме, че всъщност диалогът ще стане възможен", заяви депутатът.

Той допълни, че ДПС са участвали в избирането на Радев с идеята, че той ще бъде контрапункт на политиката им на реваншизъм. Това обаче не се случило.

"Ние виждаме същото, от другата страна обаче, с обратен знак. Още от същото, но с обратен знак", каза Летифов. Според него Радев не е осъзнал за какво служи президентската институция.

Летифов обясни, че "изборите чукат на вратата".

"Ако трябва да бъде точни, ние вече сме в състояние на кампания, на избори. "Кога" е въпрос на месец или два", каза депутатът. Той припомни, че движението се е обявило против идеята на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция.

Въпреки очакванията за скорошни избори, Летифов прогнозира, че ще има достатъчно време за приемане на промени в Изборния кодекс. ДПС иска да се ореже възможността за преференциално гласуване. ГЕРБ пък настояват за промени при машинното гласуване - според тях в секциите с над 300 избиратели не трябва да се гласува само машинно, а и с бюлетини.

На гърба на г-н Доган

В четвъртък вечерта традиционният протест с искане за оставката на правителството стигна и до централата на ДПС на столичния бул. "Стамболийски". Сградата бе замервана с яйца.

Според Летифов няма нищо ново под слънцето. Той припомни протестите при лятната резиденция на почетния председател на движението Ахмед Доган край Росенец.

"Там имаше организирани акции с цел някои политически субекти да бъдат реанимирани и, странно, но когато се качат на гърба на ДПС и на г- Доган, странно бързо те биват забелязани от обществото", каза Летифов.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?