ДПС осъди България заради касирането на вота в Турция през 2009 г.

Предизборна кампания на ДПС в Истанбул през 2009 г.

ДПС успя да осъди държавата в Страсбург заради частичното касиране на вота в турските секции на парламентарните избори през 2009 година. Касацията бе извършена от Конституционния съд (КС) въз основа на експертиза, показваща, че в 23 секции в Турция гласуването е било напълно компрометирано.

Според Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) решението на КС представлява недопустима намеса в правото на активно избирателно право. Освен ДПС, жалбоподатели са Рушен Риза и 101 гласоподаватели от Турция.

"Предвид констатираните недостатъци във вътрешното право, както и липсата на всякаква възможност за провеждане на нови избори, решението на КС, което се основава на чисто формални аргументи, е довело до неоправдано нарушаване на правата на жалбоподателите", пише в решението, цитирано от сайта "Правен свят".

С решение на Конституционния съд, взето през февруари 2010 г., бяха касирани 18 358 гласа от Турция. Това доведе до пренареждането на мандатите, ДПС изгуби едно място, което отиде при ГЕРБ. Така Рушен Риза не успя да стане депутат. Той обаче е член на настоящия парламент, което доведе до осветяването му като агент на бившата Държавна сигурност.

КС образува делото за вота в Турция, след като бе сезиран от РЗС на Яне Янев. Експертизата по случая показа, че за един изборен ден в една секция мога да гласуват най-много 936 души. В касираните секции бяха гласували много над 1000 души, а избирателните списъци са били водени твърде съмнително.

ЕСПЧ напомня на България, че се е задължила да провежда свободни избори през "разумни интервали от време, с тайно гласуване и при условия, осигуряващи свободното изразяване на мнението на народа при избиране на законодателното тяло". Това не се е случило, а КС е подходил твърде формално.

Съдът в Страсбург казва още, че не самото касиране на резултатите е проблем, а фактът, че липсва възможност след това да бъде проведено ново гласуване, с което живеещите в Турция отново да упражнят правата си.

"Новите избори биха позволили съгласуване на легитимната цел за отмяна на изборните резултати т.е. опазването на законността на изборния процес, със правата на избирателите и кандидатите в парламентарните избори", казва европейският съд.

Двама от общо седем съдии са написали особени мнения. Единият от тях е Здравка Калайджиева, защото делото започна по време на мандата ѝ и тя участва в решението. Тя казва, че решението на КС е оправдана намеса, която е трябвало да гарантира законността на изборите. Съдия Калайджиева напомня на колегите си, че съдът в Страсбург не може да замени на компетентните национални съдилища.

ЕСПЧ реже претенциите за материална компенсация на ДПС и Рушен Риза, заявявайки, че решението е достатъчна компенсация. Съдът присъжда единствено 6000 евро за разноски по делото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?