ДПС осъди палежа на параклис в Сопот

ДПС осъди палежа на параклис в Сопот

ДПС осъжда остро палежа на параклиса "Св. Георги" край Сопот и изказва възмущението си от тази вандалщина. Това се казва в декларация на лидера на движението Лютви Местан, изпратена до медиите.

Посегателството срещу светинята изразява низост, богохулство и несъвместима с реда и морала ексцесия, пише Местан. Унищожените икони и църковна утвар са не просто загуба на знаци на духовността, но и погубена култура, поругана религиозна святост, напомня той.

Ние в ДПС сме еднакво и винаги непримирими с всяка проява на хулиганство и нарушаване на обществения ред и закона, които са и нарушаване на правата на гражданите, се посочва в декларацията.

Партията изразява съпричастността си към миряните на Карловската духовна околия и призовава властите да приложат в пълна мяра своята компетентност за своевременното разкриване на извършителите на злодеянието и прилагане на строгостта на закона спрямо тях.

В декларацията се подчертава, че вандалският акт е особено осъдителен, защото явно той цели създаване на напрежение в междукултурните и междурелигиозните отношения в българското общество.

ДПС споделя позицията на кмета на Сопот Веселин Личев, че сопотчани живеят в разбирателство и без напрежение на религиозна основа. Затова смятаме, че тази провокация няма да постигне целите си, пише Местан.

ДПС призовава всички български граждани, независимо от вярата, която изповядват, да осъдят вандалския акт, а властите незабавно да разкрият както извършителите, така и поръчителите.

Пожарът в параклиса "Св. Георги" край Сопот избухнал в четвъртък сутринта. Всички икониса били струпани на пода и подпалени.

Полицията работи по няколко версии за умишлен палеж. Не е изключено палежът да има нещо общо с протеста на мюсюлманите пред Куршум джамия в Карлово.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?