ДПС остана единствената възможна пречка през избирателния закон

ДПС остана единствената възможна пречка през избирателния закон

Три дни след като парламентът окончателно прие поправките в закона за избор на народните представители, президентът Георги Първанов подписа указ за обнародването им в “Държавен вестник”. Така даде ясен знак на парламентаристите, че е удовлетворен от крайния вариант на избирателния закон.

В периода между първото и второто четене на промените Първанов отправи остри критики към управляващото мнозинство и директно го обвини, че с измененията се опитват да си осигури "служебна победа". Основното притеснение на държавният глава, което съвпадаше и с позицията на БСП, беше въвеждането на "твърде висок" финансов депозит за участие в изборите.

Първоначално депутатите решиха депозитът да е еднакъв за всички партии, независимо от това дали се явяват самостоятелно на избори или влизат в коалиция. На второ четене обаче, след специална среща на НДСВ с президента, мнозинството прие компромисен вариант - 20 хил. лв. ще е финансовия ценз за самостоятелните партии, докато за коалициите ще е 40 хил. лв.

"Движението за права и свободи", силно недоволни най-вече от решението за гласуване с интегрална бюлетина, още миналата седмица заплашиха, че ще сезират Конституционния съд заради "противоконституционните текстове", макар и да нямат шанс да съберат необходимите 48 депутатски подписа.

Окончателното им решение дали ще се опитат да се обърнат към Конституционния съд се чака утре. Отлагането бе оправдано с изчакване на реакцията на президента по окончателните поправки. Никой от депутатите на Доган не беше открит за коментар на днешната положителна оценка на Първанов.

Единствената опция на движението е да се обърне към главния прокурор, който има право сам да сезира КС. Този ход е напълно реален предвид всеизвестните близки отношения между Филчев и Доган.

Сезирането обаче не спира действието на закона и ако конституционните съдии не решат нетипично бързо за тях да се произнесат по този казус, ако им бъде повдигнат, няма да попречи на провеждането на изборите на 25 юни с обща интегрална бюлетина, срещу задължителен финансов ценз на участниците и 5 хиляди подписа.

Споделяне

Още от България