Бавенето на делото "Енимехмедов" продължава

ДПС отказва призовката на Местан, а Доган пак е болен

Кокинов гарантирал обективно разследване, "независимо от политическите окраски"

Снимка: БГНЕС

От централата на ДПС са отказали да приемат призовката на председателя на движението Лютви Местан, като свидетел по процеса срещу Октай Енимехмедов, който е обвинен за опит за убийство на почетният лидер на партията Ахмед Доган.

Това стана ясно в сряда по време на заседанието по делото. Доган от своя страна за трети пореден път представи в последния момент болничен лист пред Софийския градски съд (СГС) и отново отсъстваше от залата.

Междувременно самият Местан коментира пред журналисти в парламента, че не е получавал призовка и, ако получи такава, ще се яви в съда. Той е призован за следващото заседание на 21 октомври заедно с колегите си Рамадан Аталай и Мустафа Карадайъ.

От ДПС коментираха неофициално пред Mediapool, че въпреки че така делото се бави, призовките на тримата не били приети от съпартийците им в централата, защото те можело да бъдат призовани на домашните си адреси.

СГС изиска и пълната медицинска документация, отразяваща здравословното състояние на Доган, който вече три пъти се оказва в невъзможност да даде показания пред магистратите. На миналото заседание той се отказа от всякакви претенции към Енимехмедов чрез писмо до съда.

На заседанието в сряда присъстваше обаче бившият градски прокурор Николай Кокинов. Той разказа пред магистратите, че лично е бил пратен на мястото на инцидента от главния прокурор Сотир Цацаров, за да организира огледите на местопрестъплението. По думите му когато пристигнал в НДК, той видял на един от полуетажите задържания Енимехмедов и го попитал какво е искал да направи, атакувайки Диган с газов пистолет.

"Исках да го гръмна", отговорил му подсъдимият. Кокинов свидетелства още, че в конгресната зала "вреше и кипеше като в кошер". В качеството си на градски прокурор той е водил разговори и с представители на ДПС, на които гарантирал обективно разследване "независимо от политически окраски".

"Точно това им казах – че ще гарантирам едно безпристрастно и почтено разследване", подчерта Кокинов, попитан от съда за какво точно е разговарял с представители на ДПС след инцидента.

Междувременно Октай Енимехмедов се възползва от правото си да му зададе въпрос, за да му се извини, че е поставен в ситуация да бъде разпитван от "бившите му подчинени". "Той (Кокинов – бел.ред.) е един достоен българин", похвали го подсъдимият, потвърждавайки достоверността на показанията на Кокинов.

След разпита на бившия градски прокурор, подсъдимият поиска мярката му неотклонение да бъде изменена в домашен арест. Един от аргументите, които посочи беше фактът, че протокола от разпита на Доган бил написан ръкописно, а не на компютър.

"Това ме навежда на мисълта, че дистанцията между следователя и свидетеля е скъсена и разследването не е обективно", заключи Енимехмедов, визирайки това, че очевидно почетният лидер на ДПС не е бил разпитан в следствието, а в кабинета си.

След около половинчасово съвещание СГС отхвърли искането на подсъдимия, мотивирайки се, че все още не е отпаднала опасността той да извърши друго престъпление, ако бъде пуснат от ареста. Тя се извежда от факта, че Енимехмедов е с влязла в сила присъда за хулиганство, каквото е другото му обвинение по делото за нападението срещу Доган.

Енимехмедов е обвинен, за това че на 19 януари е направил опит умишлено да убие Ахмед Доган по време на националната конференция на ДПС. Според обвинителния акт той три пъти се е опитал да произведе изстрели с насочван от близко разстояние газов пистолет към главата на Доган, заявяват от прокуратурата.

Прокуратурата смята, че престъплението е извършено умишлено и е останало недовършено по независещи от дееца причини - трикратното засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на делегата на конференцията Мустафа Сали Карадайъ.

Енимехмедов е изправен пред съда и за това, че е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Като утежняващо обстоятелство се сочи особената дързост при извършването на деянието, защото подсъдимият е опитал да убие Догант на обществено мероприятие, в присъствие на официални лица и журналисти.

За опита за убийство Наказателният кодекс предвижда затвор от 15 до 20 години, а за другите обвинения – затвор до 5 години. Октай Енимехмедов продължава да бъде в ареста повече от половин година, защото съдът смята престъплението за особено опасно за обществото.

Първоначално бургазлията бе обвинен в едро хулиганство и закана с убийство, но впоследствие квалификацията на обвинението му бе изменена в опит за убийство. Причина за това станаха резултатите от комплексна съдебно медицинска и балистична експертиза, според които уврежданията от газово оръжие могат да доведат до смъртен изход, когато пистолетът е толкова близо до черепа, предната половина на шията и в лявата част на гръдния кош.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?