ДПС отново дава рамо на ГЕРБ за ключови съдебни назначения

Георги Шопов от стария ВСС е фаворит за шеф на съдебния инспекторат

ДПС отново дава рамо на ГЕРБ за ключови съдебни назначения

Бившият шеф на атестационната комисия към предходния състав на ВСС Георги Шопов най-вероятно ще бъде избран от Народното събрание за главен съдебен инспектор, научи Mediapool от свои източници в парламента. Като негов конкурент за поста ще бъде излъчен заместник-председателят на Върховния касационен съд Гроздан Илиев. Крайният срок за номинациите е 18 часа в сряда. Към момента в деловодството на парламента все още няма внесени предложения от различните групи.

"Нито съм се предлагал, нито са ми предлагали. Но ако ми предложат, защо не", коментира във вторник Шопов пред "Правен свят".

Според източници от управляващата партия засега ГЕРБ не са с нагласа да издигат собствена номинация, а само да подкрепят чужда, както стана с кандидатурата на Венета Марковска за конституционен съдия, издигната от независими депутати, декларирали принадлежност към ГЕРБ. След безпрецедентния скандал, до който се стигна с избора на Марковска, сега управляващите ще се опитат да се дистанцират поне формално от кадруването в съдебната система.

Главният съдебен инспектор е сред най-ключовите фигури в съдебната власт. Инспекторатът извършва всички проверки в системата от районно до апелативно ниво. Инспекторатът може да се използва за саморазправа с неудобни магистрати, но и като инструмент за реална реформа в системата.

В първите три години от съществуването си той спечели похвали от Брюксел, защото успя да ускори решаването на делата в съдебна фаза. Впоследствие стана ясно, че няма почти никакъв ефект върху прокуратурата. Бавенето на делата в МВР остана в сянка пред изкараните на преден план недостатъци на съда.

Инспекторатът под ръководството на Ана Караиванова изигра ключова роля при уволнението на шефа на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова и амнистирането на семейната приятелка на Цветан Цветанов Владимира Янева, шеф на Софийския градски съд (СГС). След избухването на скандала "Софийски имоти", в който бе намесена Янева, Караиванова отказа да провери единствено нейните дела и инициира акция срещу всички наказателни съдии в СГС без да отчита натоварването на различните магистрати. В крайна сметка ВСС очаквано пожали Янева, а накрая уволни Тодорова.

ДПС и ГЕРБ – коалицията във ВСС

Управляващите най-вероятно ще разчитат независимите депутати да "входират" името на Шопов, който ще събере най-широка подкрепа, както от мнозинството, така и от деклариралите принадлежност към него независими депутати и групата на ДПС.

Според неофициална информация Движението за права и свободи отново ще подкрепи изцяло фаворита на властта. ДПС и ГЕРБ гласува като една парламентарна група за кандидатурата на Венета Марковска за конституционен съдия в края на октомври, малко повече от месец след като двете формации си партнираха в избора на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (ВСС).

През първия един месец от съществуването на новия ВСС избраните представителите на ГЕРБ и ДПС (общо 8 члена) се държат като управляваща коалиция на съдебната власт и гласуват винаги заедно. Заедно с тях са излъчените от "Атака" и РЗС. Именно това е базата, върху която се крепи кандидатурата на Сотир Цацаров за нов главен прокурор.

БСП и Синята коалиция ще се разграничат

Очаква се Синята коалиция да не подкрепи бившия шеф на атестационната комисия към ВСС.

Най-вероятно така ще постъпят и социалистите. Близо една четвърт от техните депутати гласуваха заедно с ГЕРБ и ДПС кандидатурата на Марковска за конституционен съдия, но след избухналия скандал и възражения от Брюксел, ръководството на партията направи непохватен опит да се разграничи от избора, което обаче не заличи дълбоките съмнения за задкулисна сделка.

Инспекторатът към ВСС е самостоятелен орган, с основна функция да проверява дейността на органите на съдебната власт, без да засяга тяхната независимост. Той се състои от главен инспектор и десет инспектори, които се избират от Народното събрание с мнозинство от две трети от народните представители.

Заради това законово изискване новият главен инспектор трябва да събере подкрепата на най-малко 160 народни представители, което поставя ГЕРБ, които разполагат със 117 души в парламентарната си група, в зависимост от ДПС и независимите депутати за набиране на допълнителни 43 гласа.

Мандатът на главния инспектор е петгодишен. Инспекторатът действа служебно, по инициатива на граждани, юридически лица, или държавни органи, включително на съдии, прокурори и следователи.

Избирането на главен инспектор от редиците на предходния ВСС тотално делегитимира тезата на управляващите, че за проблемите на съдебната власт и негативните оценки в предходния доклад на ЕК за страната ни е виновен съставът на ВСС, избран от Тройната коалиция. Очевидно ГЕРБ, които твърдяха с охота, че критиките за България в областта "Правосъдие и вътрешен ред" се дължат изцяло на ВСС, вече са омекнали и "награждават" с постове заслужилите членове на съвета.

В командировка съм

Георги Шопов прекара пет години в предния ВСС на поста председател на комисията по атестиране. Той и колегите му предизвикаха силното недоволство на цялата магистратска общност заради липсата на обективни критерии за оценка на магистратите. Всичко това доведе до пълно обезсмисляне на атестирането, защото над 90% от съдиите, прокурорите и магистратите получаваха еднакви оценки. Той влезе във ВСС от съдебната квота и бе председател на Окръжния съд в Пазарджик. След края на мандата си се се върна пак там.

Шопов не стоеше встрани от скандалите във ВСС. Той бе най-активният член на съвета, що се отнася до командировките в чужбина и дори веднъж се разсърди на своите колеги, че не желаят да го пратят на конференция по въпроси на гражданското правораздаване, въпреки че е наказателен съдия. Шопов даде начало и на скандала за кадровите бонуси за членовете на ВСС. Цялата инициатива бе спряна месеци по-късно с президентско вето. Той активно лобираше за повишаването без конкурс на бивши съдебни инспектори, но идеята му не мина, най-вече заради страха на бившия ВСС, че ще прегази твърде сериозно закона.

Шопов бе част от съпротивата в стария съвет срещу всякакъв вид протестни декларации на Съюза на съдиите в България. През лятото на 2011 година ССБ призова ВСС да си подаде оставката заради порочната кадрова практика в системата и назначението на семейната приятелка на Цветан Цветанов Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд. Тогава Шопов пръв защити назначението, заявявайки, че обществото няма основание да съмнява в професионализма на всички избрани от ВСС магистрати.

След като изтече мандатът му във ВСС, Шопов не освободи и ведомственото жилище, което му бе отпуснато от съвета като негов член. Пред "Правен свят" той заяви, че е спазил закона, подал е молба за възстановяване и официално е съдия в Окръжния съд в Пазарджик, но ползва отпуск. Доскоро в публичното пространство витаеше упорита информация, че той иска да става депутат и даже интензивно ухажва една новосформирана политическа сила.

Човекът-анализ

Гроздан Илиев влиза в системата като прокурор в родния си Елин Пелин през 1974 година, но през 1983 година се преквалифицира във военен съдия, какъвто е преди да бъде избран от Народното събрание за съдия във Върховния съд от 1989 година. Само четири години по-късно той става председател на отделение, а през 1998 година при разделянето на съда на две, той става съдия във Върховния касационен съд. От 2009 година той е ръководител на Наказателната колегия във ВКС.

Гроздан Илиев неизменно участва във всички анализи на ВКС за наказателното производство в страната. Той не е известен като човек, който би влязъл в остри спорове с управляващите, но в повечето случаи е заемал принципна позиция по въпроси, засягащи независимостта на съдебната власт. Илиев е неизменен представител на ВКС в парламента при гледане на законопроекти, свързани с наказателното съдопроизводство. Като такъв той последователно се обяви против въвеждането на присъди само въз основа на тайни доказателства, постави и под въпрос смисъла от съществуването на спецсъдилища.

Гроздан Илиев е съавтор на последния засега сравнително пълен анализ за натоварването на съдилищата и наръчник на съдии за разглеждане на делата срещу организираната престъпност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?