ДПС пак ще пробва вот на недоверие срещу кабинета заради здравеопазването

ДПС пак ще пробва вот на недоверие срещу кабинета заради здравеопазването

ДПС отново ще опита да внесе вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради сектор "Здравеопазване". Причина за това са промените в Закона за здравното осигуряване. Движението обаче ще изчака промените да бъдат приети и тогава ще внесе вота, съобщи депутатът Тунчер Кърджалиев.

"Не изключваме първият вот за недоверие да е именно традиционният за последните десетилетия – за здравеопазване. Това е въпрос на консултация с други политически сили. Ние не бихме депозирали такива действия, преди да видим какво ще се случи на второ четене. Ще отворим опции към всички политически сили, които се интересуват от темата здравеопазване и имат държавно отговорно поведение", коментира Кърджалиев.

Още в края на миналата година от ДПС опитаха да стартират подписка за вот на недоверие към кабинета заради здравния министър Петър Москов. Тогава те не получиха подкрепа от други групи, защото аргументите им бяха насочени не към политиката на правителство, а изцяло към самия Петър Москов и негови изказвания, свързани с нападения над лекари в ромските махали.

Най-порочното предложение на Москов е това за диференциран пакет от медицински услуги, заяви Кърджалиев. "На база на 8% вноски ние ще бъдем дискриминирани, ощетени, защото допълнителният пакет, който ще бъде валиден, може да се ползва единствено чрез плащане в брой, тоест доплащане. Това доплащане може да дойде от здравноосигурителен фонд или да се примирим и да попаднем в листата на чакащите. Това отваря възможност за измама от по-находчиви мениджъри на болница, които да приемат пациенти по различни клинични пътеки. Възможна е корупция, защото винаги, когато има дефицити, има и корупция", предупреди той.

Поетапното повишаване с 5% на здравните осигуровки е лицемерие, особено на фона на 15 годишното изискване за доплащане на вноски, добави още Кърджалиев. От ДПС имат предложение и по отношение на допълнителните представители на държавата в НЗОК, което според тях по същество означава национализацията НЗОК.

"С тези бутафорни, необмислени и неудачни реформи в нас се затвърждава констатацията, че ние имаме министър, който е много силен, обигран популист, но имаме слаб министър на здравеопазването. Ние качихме индиректно неговия рейтинг, но неговите качества ще доведат до срив на този рейтинг", прогнозира Кърджалиев.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев обаче коментира, че партията му не се тревожи от заканите на движението. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?