ДПС пише на еврокомисаря Рединг за драмите с Главното мюфтийство

ДПС пише на еврокомисаря Рединг за драмите с Главното мюфтийство

ДПС изпраща писмо до еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг и до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) заради ситуацията около ръководството на мюсюлманското вероизповедание в България и няколкомесечните неразбории кой е легитимния главен мюфтия.

След заседание на партийното ръководство във вторник зам.-председателят на партията Лютви Местан коментира пред репортери, че "преди няколко месеца всички институции в страната, включително и Народното събрание, са били сезирани от ръководството на Главното мюфтийство "за анормалната ситуация, в която то се намира предвид напъните на Недим Генджев".

Местан определи ситуацията в ръководството на вероизповеданието като "критична“ и затова ДПС било длъжно да изрази официална позиция. По традиция от последните 20 години начело на мюсюлманите в страната е избиран мюфтия, подкрепян от партията на Ахмед Доган.

"На 3 септември преди петъчната молитва беше извършен опит за силово завладяване на сградата на Главното мюфтийство от специално ангажирани за целта въоръжени охранители", припомни още Местан.

После разказа, че на 14 септември сградата на регионалното мюфтийство в Разград е била атакувана от охранителна фирма "Нерон", която била собственост на областния координатор на съуправляващата парламентарно представена партия "Атака" Георги Димитров Георгиев, който насилствено е прибрал и ключовете от джамията.

"Фактът, че е възможно областен координатор на партия "Атака", която е известна с нетолерантното отношение към нехристияните и малцинствата да контролира един мюсюлмански храм, е не просто възмутителен, това е безпрецедентен скандал“, заяви още Местан.

Споделяне

Още по темата

Още от България