ДПС плаши да се оттегли от обсъждането на училищния закон заради майчиния език

Сн. БГНЕС

ДПС ще оттегли своите представители от парламентарната комисия по образование в знак на протест, ако в закона за училищното и предучилищното образование се запази сегашната формулировка за изучаването на майчин език, която според партията е дискриминационна. Това заяви във вторник заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

“В досега действащите норми в учебния план за общообразователния минимум има гаранция за минимум 3 часа изучаване на майчин език под формата на избираем предмет. Тази законова гаранция отпада, вместо това решаването на проблема ще зависи от личната воля и от благоволението на образователния министър, независимо как ще се казва той", коментира Местан.

В сегашните текстове на проектозакона се посочва, че учениците, за които българският език не е майчин имат право да изучават майчиния си език като за целта трябва да им се създадат условия. И в сега действащия Закон за народната просвета се посочва, че учениците имат право да учат майчин език при условия и по ред, определени от министъра на образованието - т.е. с подзаконов нормативен акт. А новите учебни планове и програми за изучаването на майчин език все още не са представени от образователното министерство.

От ДПС обаче искат в новия закон изрично да се запише текст, че майчиният език се изучава задължително по 4 часа седмично.

Ако това не стане, от партията заплашиха да напуснат комисията още на последното ѝ заседание през миналата седмица.

Министърът на образованието Сергей Игнатов вече заяви, че майчиният език ще продължи да се изучава, както сега - по три-четири часа седмично като свободноизбираема и задължителноизбираема подготовка. Според него нападките на ДПС са предизборни, но не е в интерес на избирателите на ДПС представителите на партията да напуснат образователната комисия.

Във вторник Местан коментира, че не знае дали Игнатов ще посегне на гарантираните часове за изучаване на майчин език и декларацията на министъра не го удовлетворява, защото той е министър до време. “Ако следващият министър обаче реши, че три часа са много и е достатъчен само един час, това негово решение ще е законно решение от гледна точка на новия закон, но ще е дискриминационно и затова няма как да бъде прието от нас", заяви Местан.

“Настояваме министерството да изработи стандарт за учебно съдържание по майчин език и на тази база да поръча и утвърди нови учебници и да бъдат възстановени инспекторите по турски език. Това са съвършено естествени условия за гарантиране на правото на всяко дете да изучава своя майчин език“, заяви Местан.

Той допълни, че броят на изучаващите майчин език деца е намалял за последните 10 години от 57 хиляди на 10 хиляди и причината е в лошата организация.

Споделяне

Още по темата

Още от България