ДПС плаши с Първанов заради ГМО-закона

ДПС плаши с Първанов заради ГМО-закона

ДПС обяви във вторник, че ще поиска президентът Георги Първанов да наложи вето върху поправките в закона за генно-модифицираните организми (ГМО), ако в тях не бъдат отразени техните предложения.

Зам,-председателят на партията Лютви Местан заяви, че от проектозакона трябва да бъдат извадени всички текстове, които либерализират режима за използването на ГМО и противоречат на тезата "България – чиста от ГМО". По думите му не може да се приеме подходът на управляващите да отменят със закона сегашната обща забрана върху извършването на полеви опити с ГМО, а след това да бъде наложен петгодишен мораториум върху подобни изследвания.

Според Местан България е една от малкото държави в ЕС, които имат големи ресурси за екоземеделие. Той каза още, че над 70 процента от българските земи отговарят на изискванията за биоземеделие, докато в много страни членки от ЕС този процент се движи около 5.

"Ако досега ДПС бе синоним на права и свободи и сме търсили идентичност в тези две думи, то добавете още един синоним – екостратегия за развитие на България”, каза Лютви Местан.

Освен това от ДПС посочват, че са срещу либерализацията на ГМО, но не и срещу научни изследвания в лабораторни контролирани условия.

В законовите промени, които предстои да бъдат гледани на второ четене в пленарна зала, се регламентира възможност за отглеждане на генно-модифицирани организми в някои земеделски земи, забраната в защитени територии от "Натура 2000" ще остане, но разстоянието около тях ще е далеч по-малко от 30 км. В закона се позволява и отглеждането на ГМО в тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури. Върху тези възможности обаче ще бъде наложен мораториум за пет години.

От ДПС обявиха още, че имат забележки и към промените в Закона за електронните съобщения. Според депутата Христо Бисеров отказът от прекия достъп до данните чрез интерфейс, може да се окаже фиктивен. Според него в закона все още остават и текстове, които нарушават Конституцията и граждански права.

Движението на Доган очаквано ще подкрепи ветото на президента върху промените във военния закон и закона за митингите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?