ДПС почти завладя Черноморието. Влиза в управлението на Несебър

ДПС почти завладя Черноморието. Влиза в управлението на Несебър

В изборната нощ Ахмед Доган спомена, че бизнес партиите са явление на местните избори. “Особено в черноморските общини”, каза г-н Доган. В ДПС няма нищо случайно, нито в начина на работа, нито в думите, които  Доган и приближените му изпускат в медиите.

Нещата стават, както с автобусите от Турция. След като те фокусираха  вниманието на българското общество, ДПС предприе офанзива в националните медии, в които обясни, как на местните избори няма да има автобуси от Турция и как няма нужда от изселническите гласове. Какво се случи в дните около изборите и в изборния ден, видяхме по националната телевизия. При средно 20 автобуса, пътуващи всеки ден между Турция и Кърджали, изведнъж се оказа, че в изборната седмица оттам идват по 50 автобуса дневно. Само за последните четири дни това прави 120 автобуса повече със средно по 50 изборни туристи във всеки. С други думи, 6 000 гласа за ДПС, които им подариха победа на първи тур в Кърджали, в Ардино и други общини. Така е, когато българските граждани не гласуват.

В изборната нощ Ахмед Доган заяви, че 

ДПС има специален интерес към морските общини

Стратегията на ДПС обаче само започва от Кърджали. Г-н Доган съвсем внимателно е преценил, че партията му може да се превърне в национална. На първо място като привлича българи и цигани за членове и симпатизанти, а дори и по някой друг арменец. Партията му полага сериозни усилия и то дългосрочни, за да бъде първа или втора политическа сила на следващите парламентарни избори. И защо не, след като НДСВ и десните партии ги няма никакви, а БСП се разпада от ден на ден, точно заради коалицията с ДПС.

На поход към големите градове

На тези избори ДПС вече има свои общински съветници в големите български градове. С 2174 гласа в София ДПС бе на ръба да има общински съветник, в Бургас ще има двама, в Пловдив също двама. Във Варна партията на Доган има четирима общински съветници, вероятно ще има собствена група. Там Кирил Йорданов победи на първи тур с гласовете на ДПС. Така изборите във Варна и следващите четири години от живота на 50 хиляди варненци се решиха с 6 000 турски гласа. В Бургас пък ДПС вече има двама общински съветници. Варна и Бургас са специален интерес на ДПС, защото партията на Доган иска трайно да навлезе в управлението на черноморските общини. Те са врата не само към търговията и туризма, но и към Турция.

Освен в двата най-големи черноморски града, ДПС влиза и в управлението на редица черноморски общини сред които Балчик, Бяла, Поморие и Несебър.

В Балчик ДПС е първа политическа сила в общинския съвет с 15.71% и изпреварва ГЕРБ и БСП съответно с 4% и 5%. В Поморие примерът е още по-шокиращ. Там ДПС има 24.34% и доминира управлението на общината. В друга черноморска община Бяла, Варненска област, ДПС е четвърта политическа сила със 7.81%.

Специално внимание от черноморските общини заслужава Несебър, защото е пример как партията на Доган използва участието си в правителството, за да влияе в местната власт.

В Несебър ДПС има 536 гласа, само двайсет по-малко, за да има общински съветник. Но партията на Доган, както винаги, играе на едро. С нейните гласове на втория тур на кметските избори се класира независимият кандидат Николай Димитров. Разликата между Димитров, социалдемократ от партията на Николай Камов, и втория кандидат на балотажа Магдалена Мандулева, идва точно от ДПС. Договорката между хората на Доган и Димитров е ясна. ДПС ще получи постове в общинската администрация, като е напълно възможно да има дори заместник-кмет. Дори да няма официално човек в общината, обаче, ДПС ще има влияние в управлението на Несебър.

Това е най-богатата българска община. При население от 22 хиляди души Несебър има бюджет от 52 милиона лева. За сравнение, бюджетът на областен град като Добрич, с население от 111 хиляди жители, е два пъти по-малък - 28 милиона лева.

Пробивите на партията на Ахмед Доган във Варна, Бургас, Балчик, Поморие, а в неделя и с вероятния избор на Николай Димитров за кмет на Несебър, прави ДПС една от най-силните партии по черноморието. Да кажем честито на г-н Доган.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?