ДПС подава сигнал срещу прокурорката, обявила исляма за заплаха срещу страната

Прокурор Недялка Попова. Снимка: Traffic News

ДПС ще подаде сигнал до прокуратурата срещу обвинителката Недялка Попова, наблюдаваща делото за проповядване на религиозна омраза срещу Ахмед Муса и 12 имами, съобщиха в понеделник от партията, цитирайки председателя ѝ Мустафа Карадайъ.

Прокурор Попова даде в петък скандално интервю пред пловдивски сайт, в което буквално обяви мюсюлманите в България за заплаха за националната сигурност и допусна, че Турция може да застраши териториалната цялост на страната ни.

Повод за изявлението ѝ станаха пледоариите по делото срещу Муса и имамите пред Пловдивския апелативен съд. Както е известно, делото е на втора инстанция, след като бе върнато от Върховния касационен съд (ВКС) през 2016 г. заради редица нарушения, включително липса на яснота в какво се изразява недемократичността на идеологията салафизъм, изповядвана от обвиняемите.

"В момента по статистика мюсюлманите са 10 -12 % в България. И нямаме основание да мислим, че те ще станат по-малко. Точно обратното. И с пристигането в България на мюсюлмани от чужбина, и със завръщането на част от изселилите се в Турция, с поощряването на раждаемостта процентът ще се увеличава. Когато стане 30%, държавата ни вече е застрашена", заяви Попова пред сайта "Трафик Нюз", от чийто думи стана още ясно, че държавността е заплашена и заради тенденцията мюсюлмани да заемат публични постове.

"Думите на прокурора потвърждават нашата оценка, направена още преди 8 години, че делото е политически процес на натиск и преса върху нас... Ако е нужно, знаем как и можем да направим още, но нека видим действията на прокуратурата", коментира лидерът на ДПС на партиен митинг в село Корница.

Карадайъ припомни, че прокуратурата така и не предприе действия срещу съпредседателя на "Обединени патриоти" Валери Симеонов, който си позволи да дърпа възрастни жени на българо-турската граница в опит да ги спре да гласуват на парламентарния вот преди година. Впоследствие прокуратурата образува проверка, която приключи с отказ за образуване на дело заради липса на доказателства.

"Единият, който му виждаме действията през медиите и другото, което се случва 8 години с нашите имами. Това е разликата", добави по този повод лидеът на ДПС, според когото в тези случаи държавното обвинение е демонстрирало двоен аршин.

Междувременно от "Да, България" също изразиха възмущението си от поведението на прокурор Попова, призовавайки прокуратурата да провери дали интервюто ѝ е автентично и ако това е така, на обвинителката да бъде потърсена отговорност.

"Призоваваме Комисията по професионална етика на Прокурорската колегия на ВСС, незабавно да извърши проверка за съответствие на поведението на магистрата с изискванията на Кодекса за етично поведение на българските магистрати и да предприеме всички необходими действия за налагане на предвидените за това санкции. Недопустимо е в 21 век, в европейска България, представители на държавната власт да разделят българските граждани по религиозен признак", се казва в позиция на регионалната структура на "Да, България" в Рибново по случая.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?